Данијеле Меучи: „Бојанка о Београду” са најлепшим угловима фасада

Италијански архитекта Данијеле Меучи већ шест година живи и ради у Београду. Београђани могу да га виде како по градским улицама скицира најлепше детаље градских фасада – тако је и настала „Бојанка о Београду”.

Архитекта Данијеле Меучи изложио је недавно своје аквареле посвећене Николи Тесли, а уз јутарњу кафу Марији Миљевић Рајшић, открио је да планира да направи књиге, графичке новеле, не само о нашем великом научнику већ и другим знаменитим личностима из наше историје.

- Рођен сам у Пирули у Италији. Мој отац је из Тоскане, где сам живео 18 година, где сам и завршио школовање. Када је било време да се упише факултет, одлучио сам да се вратим код баке и деке у Пирули, па сам тако и завршио архитектуру у Трсту. Ту је негде и настала моја страст према Балкану. Веома често сам путовао на балканско подручје и тако сам доспео у Београд.

Београђани често могу да Вас виде како у кафићима или на трговима нашег града скицирате најлепше делове града. Из тога је настала и једна бојанка.

- Јако волим да цртам углове који су карактеристични за Београд. Сви треба да цртају, јер су нека врста терапије. Са издавачком кућом направио сам бојанку, сувенир који може да се понесе, а цртежи могу да се довршавају.

Вашу изложбу посвећену Николи Тесли, Београђани су могли да виде у Италијанском институту за културу, сада у галерији „Божидарац". Како сте дошли на идеју да изложбу посветите нашем великом научнику?

- Морам да кажем да о Николи Тесли у Италији мало знају, можда и због сукоба са Марконијем. Мислим да све књиге које говоре о Тесли не говоре много о његовом животу. Чак су многи мислили да је он Американац или Хрват. Обишао сам сва места у Европи у којима је боравио.

Из изложбе ће настати и графичка новела, а покренули сте и акцију за подршку ваше идеје?

- Одлучили смо да сакупимо фондове преко Кик стартера, потребно је подржати тим и пројекат.

Данијеле Меучи планира да припреми још три књиге, о Милеви Ајнштајн, Титу…

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво