Читај ми!

Омаж аутентичном опусу Александра Јоксимовића, модна ревија најзначајнијих савремених креатора

На рођендан великана наше модне сцене Александра Јоксимовића, на платоу испред Музеја примењене уметности одржана је модна ревија посвећена његовом раду.

Александар Јоксимовић био је звезда модне сцене бивше Југославије, а његове колекције и ревије су се ишчекивале. Модна ревија 30 најзначајнијих савремених домаћих модних аутора инспирисаних његовим делом најбољи је омаж једном посве аутентичном опусу.

„Александар Јоксимовић мора да остане део нашег културног наслеђа. То је прва тема ове наше ревије. Мени је задовољство да после 30 година и наше прве ревије која се звала Мода са београдских улица, ми поново радимо ревију на београдским улицама, али овога пута уз 30 фантастичних дизајенера и убеђен сам да међу њима има креативаца попут Аце Јоксимовића“, тврди Ненад Радујевић из модног студија „Клик“.

Окренутост традицији донела му је светску славу и признање. Јоксимовић први у Србији уводи тематску колекцију, промовишући и личности из српске историје са чијих је костима црпео непресушну инспирацију.

На ревији њему у част савремене интерпретације тематских колекција Симонида, Птице, Проклета Јерина.

„Тек када сам кренула дубље да истражујем његов рад, схватила сам коли нам се инспирације поклапају. Нисам се до сада бавила толико његовим радом као сада за ову ревију. Било ми је интересантно колико су за људе са нашег поднебља привлаче сличне ствари и колико се то осликава кроз рад, хтели ми то или не“, наглашава Невена Ивановић, модна дизајнерка.

Моделе су носиле манекенке разних генерација, међу њима и оне које су некад представљале дела Александра Јоксимовића.

„Перфекциониста. И то мора да буде онако како је он замислио. Мислим да је успевао у томе јер су му одали признање и Париз и многе друге светске метрополе“, каже манекенка Иванка Двојаковић.

Александар Јоксимовић је био један од најзначајних промотера моде у националном стилу. Инспиришући се српском историјом и традицијом, Византијом и средњовековним српским сликарством створио је нове колекције и стекао светску славу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије