Читај ми!

Суботица - Европа у малом различитих стилова сецесије

Светски дан сецесије обележава се 10. јуна. Уметнички стил настао у 19. веку, у архитектури и примењеној уметности, познатији као Арт Нуво. Инспирисан је природним облицима и структурама, карактерише га китњаст и флоралан стил, а био је популаран у многим земљама.

Гаудијева црква "Саграда фамилиа" у Барселони, Тифанијеве стоне витражне лампе, Климтова платна и дизајнерска остварења из бечке радионице, светски су позната дела сецесијског уметничког правца.

У нашој земљи, Суботица је препознатљива по архитектури мађарске варијанте сецесије. Суботица је изложба на отвореном када је у питању сецесија.

„Многи сматрају да је сецесија последњи архитектонски и уметнички стил, она се развила крајем 19. и почетком 20. века и била је везана за буђење разних националних покрета и националне свести. Зато су се на разним подручјима Европе развили различити начини изражавања кроз сецесију и они носе различита имена", истакла је Викторија Алаџић, ванредни професор Грађевинског факултета у Суботици.

Додаје да је Суботица карактеристична по томе што је у то време била напредни град, и она носи утицај из целе Европе. Суботица је Европа у малом са објектима различитих стилова. Синагога је била на листи 100 угрожених објеката, а Палићкојезеро очекује посебну рестаурацију.Суботица има око 100 објеката из времена сецесије.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије