Мода на либански начин

Божићна изложба одржана у Содеко сквер центру у Бејруту показала је да жене у Либану итекако занима мода. Ревија доњег рубља бренда „Кристинас сикрет" показала је да су сасвим погрешне наше представе о томе да су сви на Блиском Истоку конзервативни.

Када помислите на Бејрут, мода баш и није прва асоцијација. Ипак, модне ревије веома су честе и популарне у престоници Либана.

Божићна изложба одржана протеклог викенда у Содеко сквер центру у Бејруту доказала је и да људи на Западу не знају баш много о ономе што се дешава на Блиском Истоку.

Поред обиља накита и сувенира, на Божићној изложби приказано је и доње рубље и то не у излогу, него на манекенкама.

„Кристинас сикрет" је, судећи према фотографијама, либанска верзија много популарнијег бренда доњег рубља „Викторијас сикрет".

Уз обиље црног и ружичастог воала и сатена, чипке и карнерића, мрежестих чарапа и виклера, модна ревија доњег рубља подсећала је на какву кабаретску представу.

У Бејруту је последњих година текстилна индустрија у процвату, а расте и број тржних центара који продају како домаћу, тако и робу из целог света. 

Почетком године, у либанској престоници одржава се Недеља моде, у оквиру које излажу претежно дизајнери из региона.

Међутим, утицај Либанаца на моду досеже много даље од Блиског Истока - чак до Холивуда.

Када је 2002. године добила Оскара за главну женску улогу у филму „Бал монструма", Хали Бери је носила креацију Либанца Елија Саба, који је данас један од веома утицајнијих дизајнера у Холивуду. Ипак, Саб и даље живи у Либану.

Хелен Мирен је, 2007. године, Оскара за „Краљицу" примила одевена у хаљину Џорџа Чакре, такође Либанца.

Зухаир Мурад који, такође, облачи неке од познатих холивудских глумица креирао је и за познати шпански бренд „Манго".

Уз опоравак земље после бурних година (рата 2006. године), очекује се да ће Бејрут постати модна престоница целог региона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара