Неуспели модни експеримент

Чињеница да су модни критичари „сахранили" колекцију коју је Линдзи Лохан, под фирмом „Унгаро", представила на Недељи моде у Паризу, могла би да одговори остале модне куће од идеје да неку познату личност унајме као гостујућег дизајнера, оцењују стручњаци.

Посетиоци Недеље моде у Паризу жељно су ишчекивали да виде колекцију за пролеће-лето 2010. модне куће „Унгаро".

Главни разлог је то што је кокреаторка колекције била млада холивудска глумица и миљеница таблоида Линдзи Лохан.

„Унгаро" је Линдзи Лохан ангажовао као „уметничког саветника" њихове главне дизајнерке, Шпањолке Естреје Аркс, како би њихове колекције биле више „кул", објаснио је почетком септембра председник те модне куће Мунир Муфарж.

Међутим, рекло би се да је то глумачко-модно савезништво сасечено у корену, с обзиром на то да су се модни критичари широм света утркивали ко ће да употреби теже речи да би описао Линдзин дебакл.

„Када је Лоханова изашла на писту, очи су јој биле пуне суза. А лако је схватити због чега", био је увод у јетки коментар објављен у „Лос Анђелес тајмсу".

„После читаве халабуке која се надигла пре месец дана када ју је 'Унгаро' ангажовао и када су многи унутар модне индустрије прокоментарисали да је то увреда за све који се озбиљно баве модом, сасвим је разумљиво да се све завршило као невиђена бламажа", био је немилосрдан критичар калифорнијског дневника.

Млада глумица је у последњих неколико година направила толико „брљотина", да би се ово могло отписати као још једна у низу - да није озбиљнијих последица по индустрију која вреди милијарде долара.

Аналитичари напомињу да би то могла бити тачка преокрета у до сада плодоносној сарадњи познатих личности и модних кућа (у делу који се односи на креирање).

Светлији примери те сарадње, додуше, односе се пре свега на конфекцијске линије, а не на високу моду.

Мадона је тако креирала неколико комада одеће за шведски "H&M", а Кејт Мос успешно сарађује са британским „Топшопом".

Ипак, међу стручњацима преовладава мишљење да је то што модне марке посежу за подршком звезда шоу бизниса последица рецесије.

"Чини ми се да би неке модне куће учиниле било шта, само да опстану на тржишту", каже Стивен Ферм, директор „Парсонсове нове школе дизајна" из Њујорка.

„Лично, сматрам то тужним коментаром на наше друштво - производ се продаје због тога што се потрошачу допада особа која је с производом повезана, а не због самог производа", напомиње Ферм.

„Живимо у свету у којем, када једном брендирате своје име, можете да радите шта год хоћете, без обзира на то да ли сте квалификовани или не. Мислим да је то веома узнемиравајућа чињеница", закључио је директор престижне школе.

Већина стручњака нема ништа против тога да звезде својим „сјајем" пружају подршку познатим модним кућама.

Ипак, упозоравају да би сарадња требало да се заврши на рекламним кампањама, какве смо виђали деценијама уназад.

Пре више од четрдесет година, Одри Хепберн је била муза Ибера де Живаншија и заштитно лице његове модне куће.

Последњих година, глумица Шарлиз Терон се појављује у кампањама „Кристијана Диора", а Никол Кидман и Кира Најли рекламирају „Шанелове" парфеме.

„Унгаро" и Линдси Лохан хтели су да оду корак даље и - спотакли су се! Покушај увођења холивудских звезда у високу моду као креатора показао се као експеримент који није успео.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара