Читај ми!

Одговори лекара, 2. 7. 2014.

Среда је дан за савете лекара. И ове недеље лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије одговарају на питања посетилаца Интернет портала РТС-а.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Иако неизоставан састојак медитеранске кухиње, маслиново уље, нашло је своје место и на српској трпези. Љубитељи кувања га користе у припреми рибе и морских плодова, да зачине салату и да прелију гриловано поврће или месо. Оно што морате да знате о маслиновом уљу јесте да је овај производ потпуно природан и да га често стручњаци описују као извор здравља. Богато је витаминима А, Е и К, бета каротином и олеинском киселином. Маслиново уље је добро за кости и зглобове, кожу, јетру и црева. Такође, благотворно делује на срце и крвне судове тако што доприноси снижавању нивоа „лошег“ холестерола.

Питање: Имам 22 године и велики проблем са менструацијом. Од када сам први пут добила, имала сам нередовне циклусе, некада ми је каснило и по шест месеци. Чула сам да су такви циклуси нормални на почетку, као и да се то временом стабилизује. Тако је и било кратко време, али сада ми се поново дешава исто. Како то да решим? Да ли је тачно да то може довести до проблема да се остане у другом стању? (С.Н)

Одговор: Под уредним менструалним циклусом подразумевају се све промене на унутрашњим полним органима жене, које се дешавају између две узастопне менструације, најчешће на 28 дана (нормално 21-35). Првих неколико година, менструација код здраве особе може бити нередовна као последица још непостигнуте равнотеже хормона.

Каснији узроци нередовности могу бити разни: емотивни, пдихички, физички, стрес, промена телесне тежине, поремећај у исхрани, претерана физичка активност. Једна од могућих компликација нередовних циклуса могу да буду и полицистични јајници, код којих је отежана трудноћа. Ако приметите нередовне менструације или вам је менструација изостала годину или више дана, посетите свог лекара. Ипак само након гинеколошког и ултразвучног прегледа, као и детаљних анализа хормона може се одредити узрок кашњења менструације. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Последњих осам месеци, свака два месеца пишким крв. Безболно, без икаквих трагова на доњем вешу. Урин и уреа су уредни. Ако је хематурија или еритроцитурија зашто до ње долази и шта ми је чинити? Напомињем да узимам "letrox" 50 (за штитну жлезду) "pronison" ¼ од 20 мгр (због реуматске полимиалгије) од фебруара ове године. (Љ.Л)

Одговор: Мокрење крви може да буде присутно одмах на почетку уринирања, затим током целог акта мокрења и при крају. Крв може бити розе, изразито црвене или тамноцрвене боје. Та боја може да укаже где се проблем налази: у мокраћној бешици, бубрегу или простати. Безболну хематурију треба схватити озбиљно. Потребно је што пре урадити лакораторијске анализе и ултразвук уротракта, па у зависности од налаза изабрани лекар ће Вас упутити урологу или нефрологу. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Имала сам синоћ јако лупање срца и осећај као да хоће да искочи. Такође сам била црвена у лицу. Попила сам шећер и воду и престало је. Шта ми се десило? (И.П)

Одговор: Сметње у пределу срца не потичу увек од обољења срца. Описане тгобе могу да буду различитог узрока. Један од њих су и валунзи и напади анксиозности. Валунзи су врло непријатни и периодични симптоми климакса. Описују се као тренутан период презнојавања и лупања срца, праћен црвенилом лица, врата и груди и узнемиреношћу, која настаје под утицајем наглог скока адреналина. Трају неколико минута и могу се јавити неколико десетина пута у току дана.

Напад анксиозности се јавља у одређеној социјалној ситуацији. Развија се, као одговор на потенцијалну непријатност, понашање или ако је већ у њој (реакција бежања). Најбоље би било да с ејавите свом изабраном лекару да бисте урадили посебне анализе и прегледе (лабораторију, хормоне штитне жлезде, ЕКГ) и након прегледа проценили шта даље. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво