Читај ми!

Одговори лекара, 21. 6. 2014.

Као и сваке и ове суботе, стручњаци одговарају на Ваша питања. Са нама су лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Готово да нема особе која макар једном није изговорила: антиоксиданси, адитиви, али да ли заиста знамо шта су они? Како да бирамо креме за лице и тело? Да ли се мушка и женска козметика разликује и по чему? Одговоре на ова питања, сазнаћете у понедељак. Само на РТС-у, читајте „Савете лекара“.

Питање: У понедељак сам имао операцију ингвиналне киле. Имам болове и мањи оток који није болан изнад тестиса (са стране на којој сам оперисан). Да ли је то нормално?

Одговор: Појава отока након операције препонске киле је уобичајена. Оток после операције спонтано се повлачи и његово трајање је индивидуалног карактера. Најчешће, оток се повлачи неколико недеља након интервенције, а некада тек после пар месеци. Оток није забрињавајућа промена, нарочито ако нема пратећих симптома као што су црвенило, бол, повишена локална температура или промена конзистенције отока. Са физичком активношћу можете почети након скидања конаца (10-14 дана након операције) и у принципу нема битних ограничења. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Дуго сам пио олигогал са селеном. Да ли је он довољан и да ли саветујете нешто друго?

Одговор: С обзиром на то да нисте навели Ваше године и здравствено стање претпостављам да Вам је олигогал препоручило неко стручно лице. Да би јачали имунитет најбитније је руководити се правилима здраве исхране и бавити се физичком активношћу. Поред тога, ако је потребно, могу се користити и додаци исхрани као што је олигогал. Селен и хром су есенцијални елементи и неопходни су за нормално функционисање организма. Цинк има значајну улогу као активни састојак великог броја ензима који учествују у метаболизму и доприноси јачању имунитета, тако да можете наизменично пити олигогал са селеном, хромом и цинком. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Да ли су вагиналете од кантариона добре и да ли их саветујете?

Одговор: У научној, али и народној медицини позната је лековитост појединих биљака у лечењу женских полних органа. У те сврхе најчешће се користе кантарион, жалфија, камилица и хајдучка трава. Користе се за обнављање слузокоже грлића материце и вагине, отклањају симптоме запаљења и леукореје (белог прања): свраб, бол, печење и уз осталу терапију помажу бржем излечењу. Показали су се корисним и у отклањању постменопаузалних симптома женских полних органа. Састојци ових биљака експериментално су доказали своје дејство против одређених бактерија и гљивица. Битно је да оне немају нежељених ефеката. Не треба их апликовати у случају преосетљивости на неку поменуту биљку. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво