Одговори лекара, 14. 12. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на Ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци и ове суботе лекари одговарају на Ваша питањa. Читајте ускоро и буквар симптома разних болести, који Вам припремамо.

Питање: Имам 31 годину и нагло сам почео да седим. Да ли постоји неки начин да овај процес зауставим или макар успорим? (А.П)

Одговор: Седење косе је природан процес који се догађа са процесом старења. Неки људи почињу да седе у двадесетим, тридесетим годинама живота, док неки тек у педесетим. Процес је условљен генетиком, али и начином живота: исхраном, свакодневним стресом, лошим здрављем. Коса почиње да седи кад тело престане да производи меланин, пигмент који боји косу и који организам производи оксидацијом аминокиселине тирозин, коју уносимо са протеинима у храни.

Седење може да се појави раније због проблема са штитном жлездом, недостатком витамина Б12, анемијом, смањеном густином костију. Можете га успорити здравим начином исхране, уношењем велике количине воћа и поврћа, уношењем витамина Б12, минерала, бакра и јода, побољшавањем циркулације власишта (нa пример масажа власишта кокосовим уљем, маском од меда и маслиновог уља), избегавањем  стресних ситуација. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Пре неколико година ми се у доњем делу леђа појавио поткожни липом величине кликера. Размишљао сам да га уклоним, али не на онај класичан начин. Чуо сам од једне пријатељице да су њој уклонили цисту помоћу лапароскопије, без ожиљка. Може ли се и липом уклонити на тај начин и где? (Н.К)

Одговор: Лапароскопска хирургија подразумева извођење операција на органима трбушне дупље, кроз мале отворе на трбушном зиду. Ваша промена је под кожом и на леђима и није предмет лапароскопских интервенција, дакле могућа је једино класична интервенција. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам 38 година и задњих неколико година имам проблем са повећаним притиском. Узимам терапију, али ми некада притисак варира. Како да га држим под контролом? (М.Ј)

Одговор: Свим пацијентима који имају проблем са повишеним артеријским притиском саветујемо да се придржавају нефармаколошких мера, што подразумева: одржавање нормалне телесне тежине, неслану исхрану, исхрану сиромашну засићеним мастима, богату воћем и поврћем, не користити алкохолна и газирана пића. Имајте у виду да су месне прерађевине и „зимница“ прави рудници соли.

Неопходна је свакодневна физичка активност попут брзог хода у трајању од бар пола сата, престанак пушења у циљу смањења кардиоваскуларног ризика. Трудите се да терапију узимате редовно у исто време. Ако ово не да резултат потребно је кориговати терапију у договору са Вашим лекаром. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Студент сам, прошле године сам почео да носим наочаре и на прегледу ми је докторка рекла да ми је сузни филм јако оштећен (око 4 је, а нормала је ваљда 15). На том прегледу очни притисак ми је био 8. Већ годину дана стављам вештачке сузе, докторка их мења сваких месец дана. Задња три месеца повремено ми се појављује црвенило у оку (око је крваво), па се повуче после два-три дана. Међутим у јуну месецу сам као терапију добио „максидекс“, од којег ми је нагло скочио притисак. На контролном прегледу у понедељак, докторка је констатовала да ми је очни притисак 19 (према њеној оцени, то је јако повишено) и данас сам ишао на мерење свака два сата и варира у интервалу 16-17. Мене интересује да ли је потребно урадити неке детаљне прегледе, као и да ли је могуће да је узрок повећаног очног притиска честа употреба „офтамола“ (прописана од стране лекара)? (Д. А)

Одговор: Црвенило ока може имати различите узроке па је потребно урадити брис вежњаче са антибиограмом и сва три теста на суво око (БУТ, Ширмеров тест, Росе бенгал) да би смо нашли разлог црвенила и приступили даљем лечењу. Што се тиче очног притиска, забележено је да су након одређеног броја укапавања кортикостероидних капи измерене повишене вредности. Ваш очни притисак је на горњој граници и потребно је праћење, у почетку једном месечно. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Већ годину дана скоро сваке ноћи се презнојим до три пута. Интересује ме да ли је то нормално? (М.Л)

Одговор: Знојење је природан процес којим се организам расхлађује и одржава нормалну телесну температуру. Појачано знојење може бити физиолошко, када је велика врућина или након конзумирања алкохола или зачињене хране, наследна склоност ка појачаном знојењу, реакција на стрес, али може да буде и симптом неких болести (хипертиреоза, запаљење плућа, туберкулоза, неке врсте тумора). С oбзиром на то да код Вас проблем постоји дуго без пратећих симптома предпостављам да се ради о реакцији организма на свакодневни стрес. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Поштовани, моја бака живи у Републици Српској, срчани је болесник. Појединих лекова нема, па ме занима које су замене за њих (како бих могла да јој купим). „Амплопин“ 5мг, „еналаприл“ 10 мг? (Б.Ј)

Одговор: „Еналаприл“ је лек из групе АЦЕ инхибитора и  на нашем тржишту имате паралеле неколико произвођача под различитим називима: „еналаприл“, „приленап“, „енахексал“, „енатенс“, „енап“.

„Амлопин“ је лек из групе калцијумских антагониста и на нашем тржишту можете наћи паралеле „алопрес“, „вазотал“, "norvasc", „амлодипин“, „амлогал“, „монодипин“, „амлохексал“, „амлодил“, „амлопин лек“, "normodipine", "tenox". Али ове лекове и паралеле не узимајте на своју руку, већ у договору са Вашим лекаром. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара