Читај ми!

Одговори лекара, 7. 12. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци, и ове суботе на насем сајту можете да прочитате одговоре лекара на питања која сте послали. Све их је више и то је знак да Вам прузамо праву помоћ и неопходне савете. Читајте нас и даље.

Овог пута, Ваше недоумице решавају лекари Дома здравља „Савски венац“.

Питање: Докторе, у одговору на моје питање у вези са проблемом са акнама које имам, рекли сте да морам да  одаберем одговарајћу  крему за негу коже, па ме занима како то да урадим и где? Раније сам користио разне гелове и шампоне за купање и сумњам да неки од њих нису били добри. У задње време користим и сапуне, али не знам хоће ли ми они исушити кожу, јер су ми од неких акни остали ожиљци које не могу да уклоним. Иначе, савет за исхрану који сте ми дали углавном поштујем. (Н.К)

Одговор: Сапуне и шампоне и не користите, већ гел за прање лица на бази
бензоин-пероксида. На акне локално мажите ретиноид и неопходна је хидратација коже некомедогеним кремама. У сваком случају, потребно је да се обратите дерматологу који ће проценити Вашу кожу и дати предлог за адекватну негу и лечење. Ако живите у Београду, можете да се јавите на Клинику за дерматовенерологију КЦС, Пастерова број 2 или у Градски завод за кожне и венеричне болести, Џорџа Вашингтона 17. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Већ два месеца имам чудан осећај у глави, није ни несвестица нити вртоглавица. Као да ми се с времена на време у глави нешто помери: притисак на темену, челу и око очију и у задње време запушене уши. Урадила сам крвну слику и све је добро. Буни ме мало седиментација 15/30 и 2 до 3 леукоцита, што је нађено микроскопском анализом урина. На почетку године ми је седиментација била 6, а леукоците нисам имала. Докторка каже да то није ништа, а да су ми чудни осећаји у глави од стреса. Преписала ми је „бедоксин“. Иначе, патим од иритабилног колона. Друге тегобе немам. Да ли је то због стреса? (И.П)

Одговор: Симптоми које сте описали су набацани и не могу се повезати. Ваш лекар Вас је сигурно прегледао и дао савет у односу на Ваше стање. Можда бисте могли и да се јавите оториноларингологу због тог осећаја у глави. Нормална вредност седиментације код жена млађих од 50 година је испод 20, а 2-3 леукоцита у урину су нормалан налаз. Што се тиче иритабилног колона, лечење је комплексно и захтева строго кориговање исхране. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Поштовани, имам 19 година. Почео сам пре неколико дана, дневно да радим по 70 склекова. Желим да добијем масу пошто сам мршав. Међутим, после склекова неретко осетим пецкање у грудима (у пределу грудне кости), и неки благи тупи бол са леве стране. Да ли је могуће да је у питању само упала грудних мушића или је могуће да то има неке везе са срцем? (Н.К

Одговор: Сваки тренинг потребно је почети вежбама загравања. С обзиром на то да сте тек почели да вежбате, потребно је кренути са мањим серијама и постепено их повећавати. Уколико се тегобе наставе или појачавају, неопходно је да се обратите изабраном лекару како би се обавио преглед. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Поштовани доктори, живим у Немачкој, имам 55 година. Овде ми је преписан „тадин“ 0,4 мг Н3, 1x1. Рецепт је стар 12 часова и нисам подигао лек из апотеке, јер сам се надао да ћу лако пронаћи неки природни лек. Постоји ли нешто ефикасно, на природној бази, с обзиром на то да се ради о малом до средњем увећању простате и минималним тегобама? (М.М)

Одговор: С обзиром на то да сте били на прегледу код уролога, предпостављам да је урађен ултразвук простате и туморски маркери за простату, па је на основу добијених резултата уролог и проценио да је неопходно да узимате алфа 1 адренергички блокатор (тамсулосин). Уз овај лек можете користити неке од природних средстава као што су семенке бундеве и сунцокрета, чај од бруснице, уве и коприве, као и екстракт плода тестерасте палме. Избегавајте конзумирање алкохолних и газираних пића, љуте зачине. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара