Читај ми!

Одговори лекара, 4. 12. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац" и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут" одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци и ове среде мислимо на ваше здравље. Из недеље у недељу добијамо све више ваших питања, зато читајте на нашем порталу одговоре на њих. Овог пута, Ваше недоумице решавају лекари Дома здравља „Савски венац“.

Питање: Мој отац је имао рак простате без секундарних депозита, Gleason Score 7 (3+4). Урађена му је радикална простатектомија и уклоњене су му и неке семене кесице, шта год то значило. Речено је да је операција успешно прошла.  Након операције ПСА му је пао на 0,6 а на следећој је био 0,7 и тада му је речено да је добро. Међутим, јуче је био 2,1. Док не одемо на контролу, занима ме да ли ПСА може да се повећава а да не буде у вези са раком? (Е.К)

Одговор: ПСА након радикалне простатектомије се прати ради контроле болести и требало би да буде немерљив. Пораст ПСА говори у прилог могућег релапса болести (враћање болести). Уролог ће на заказаној контроли утврдити локални статус и предложити даљи план лечења. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам 42 године, а последња два месеца коса ми је нагло опала. Пробала сам много тога: разне ампуле, паковања за косу, пијем „Бебиплекс“  и витамин Е. Међутим, ништа не помаже. У пределу темена и код шишки осећам као да ми нешто гмиже испод коже главе. Молим Вас за помоћ и да ми кажете да ли је потребно да урадим анализе крви и које? (С.С)

Одговор: Потребно је да одете на преглед код дерматолога како би се погледао корен длаке и утврдио могући разлог опадања косе. Да бисте отишли припремљени на преглед урадите комплетну крвну слику са биохемијским анализама, укључујући ниво гвожђа (Fe) и хормонски статус штитне жлезде (TSH, Т3, Т4). (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Интересује ме шта значи дијагноза Dg. Su. thoracalae, Poluneuropatia sensomotoria? (Ј.Г)

Одговор: Дијагноза Sy thoracale је описна, упућује на скуп симптома везаних за торакални (грудни) део кичменог стуба. Болови, затезање, пробадање, осећај напетости, болност на додир, па чак и трњење у средњем делу кичменог стуба зовемо торакалним синдромом. Узрок болова могу бити околни мишићи, кичмени пршљенови, мали (фасетни) зглобови пршљенова, промене у подручју спиналног канала или деформитет кичме.

Најчешћи вид лечења је физикална терапија. Сензомоторна полинеуропатија означава оштећење више периферних живаца нарочито на  крајњим деловима екстремитета. Врло често је у склопу неке друге болести. Уколико су захваћена мала мијелинска влакна, јавља се примарни губитак осећаја за температуру и бол, а у случају захватања великих влакана јављају се моторички поремећаји. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Лекар ми је поставио дијагнозу - Dysplasia mammae benigna (Н60), на основу прегледа. Нисам  радила ни скенер ни мамографију, а рекли су ми да се јавим кад будем била у циклусу. Да ли можете да ми објасните дијагнозу. Које кораке да предузмем, јер имам 20 година и нисам рађала? (Б.Ђ)

Одговор: Ткиво дојке је подложно утицају полних хормона које луче јајници, а ниво тих хормона варира током месечног циклуса, а активност се у одређеној мери одржава и после менопаузе. Поједини делови дојке не успевају да на одговарајући начин прате активност хормона па у њима долази до развоја локалног отока ткива, цистичног проширења делова каналића, а потом и до таложења везивног ткива. То се манифестује „грудвама“ и „плочама“ унутар ткива дојке, које су често и болне, нарочито пре менструације. У том периоду се могу и увећавати да би се после менструације смањиле.

Овакве промене унутар дојке називају се дисплазија. Најчешћи облици су фиброцистична и фибролипоматозна дисплазија. Оне  могу изазивати субјективне тегобе, најчешће болове, а некада могу личити на прави тумор дојке. Иначе, сама дисплазија је бенигно обољење и не захтева хируршко лечење. Ваше је да редовно (једном седмично) урадите самопреглед дојки а на који начин показаће вам ваш гинеколог.

Такође потребна је умерена физичка активност, ношење чврстих грудњака и исхрана богата влакнима биљног порекла (зелено лиснато поврће: купус, кељ, броколи, репа), витамини Ц и Е, витамин Б6 као и избегавање кофеина и намирница богатих засићеним масним киселинама.

Питање: Имам 64 године и већ 12 болујем од хроничне опструктивне болести плућа. Неколико пута сам лежао у Сремској Каменици на Институту за плућне болести и једном приликом ми је саветовано да купим концентратор кисеоника, то сам и учинио. Занима ме која је то доња граница после које бих морао користити концентратор? Иначе сам и срчани болесник (ангина пецторис). Ја сам из Новог Сада, пензионер сам и станујем у својој приземној кући, ако је то уопште битно. (Д.Д)

Одговор: Лекар који вам је посаветовао коришћење концентратора за кисеоник, морао је на основу вашег налаза да вам пропише и начин његовог коришћења. Уобичајено је да пацијенти који имају теже облике хроничне опструктивне болести плућа користе концентровани кисеоник најмање 16 сати дневно, са протоком од једног литра. Када оксиметар показује 90 или мање, потребно је свакако да користите концентровани кисеоник. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара