Читај ми!

Одговори лекара, 30. 11. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци и ове суботе мислимо на вас и ваше здравље. Читајте на нашем порталу одговоре на питања која сте нам упутили. Овог пута, Ваше недоумице решавају лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института „Батут“.

Такође, читајте „Сида – истине и лажи“. Зашто данас о њој стручњаци причају као о хроничној болести?

Питање: Имам доста стрија на леђима. Годинама сам мазао разне креме, али није помогло. Шта да радим? (М.Ц)

Одговор: Стрије су промене на кожи које настају као последица прекомерног растезања коже, а као последица интензивног раста организма или наглог увећања или промене телесне 
тежине.  Ове промене се у потпуности не повлаче ни спонтано ни терапијски. Стање коже може се делимично поправити применом препарата "Thiomucose", мезотерапијом или терапијом ласером. Стрије је потпуно могуће уклонити једино радикланим хируршким путем, исецањем сектора коже са стријама. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Поштовани, оперисао сам препонску килу, пре месец дана. Пре и после операције уочио сам мало повећање скротума и тестиса на левој страни, на којој је и била операција. Немам никакве болове. Колико времена мора да прође да се све врати у нормално стање? (Б.К)

Одговор: Након операције препонске киле, појава отока  је уобичајена појава. Он се спонтано повлачи и његово трајање је индивидуалног карактера. Најчешће се повлачи неколико недеља након интервенције, а некада тек после пар месеци. Оток није забрињавајућа промена, нарочито ако нема пратећих симптома као што су црвенило, бол, повишена локална температура или промена конзистенције отока. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: За два месеца сам добила десетак килограма. Пробала сам све и брзе дијете и чајеве и ништа није помогло. Како да што пре изгубим ове килограме? (Д.Д)

Одговор: За редуковање телесне тежине, без последица по здравље, потребно је променити навике у исхрани. То подразумева увођење пет оброка на дан, правилно распоређених и правилан начин припреме хране (барено, динстано, печено), доста воћа и поврћа, без пецива и слаткиша. Да бисте лакше стекли правилне навике у исхрани потражите помоћ лекара специјалисте хигијене, у Саветовалишту за исхрану. (Др Јелена Кашанин, нутрицониста, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“)

Питање: У последњих пар година муче ме акне, мало се појаве па мало нестану. Мислио сам да је један од могућих узрока њиховог настанка алергија на храну, али сам сазнао да ипак није. Радио сам тест типа коже и открио да ми је мало маснија, па би то могао бити узрок. Постоји ли неки начин да их се решим пошто ми досад ништа није помогло? Хвала на одговору. (Б.И)

Одговор: Као последица хормонског поремећаја појачан је рад себацеалних жлезда и стварају се митисери и бубуљице. Третман је индивидуалан. Код израженијих проблема са бубуљицама треба превасходно кориговати хормонски дисбаланс уз обавезну негу која подразумева правилну исхрану сиромашну концентрованим шећерима и засићеним мастима, са доста поврћа, воћа и довољним уносом воде, употребу лосиона и крема са антисептичким и комедолитичким дејством.

Код тешких облика акни користе се антибиотици или изотретиноинске таблете током 4 до 6 месеци. Саветује се и редовни пилинг коже, по потреби и третман микродермоабразије. Неопходно је изабрати одговарајућу крему за негу лица која ће регулисати даље лучење себума. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара