Читај ми!

Одговори лекара, 23. 11. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци, сваке среде и суботе, читајте на нашем порталу одговоре на питања која сте нам упутили. Овог пута, Ваше недоумице решавају лекари Дома здравља „Савски венац“.

Питање: У последње време имам проблем са мањим боловима стомака у пределу желуца. Имам вишак килограма и некад ми се створи мања отеклина у том делу стомака,што буде видљиво. Још нисам посетио породичног лекара, али овим путем желим Ваш савет како и шта даље? (В.Б)

Одговор: Неопходно је да се обратите Вашем изабраном лекару како би обавио преглед и упутио Вас на додатну дијагностику уколико је потребна. Саветујемо Вам најпре редукциону дијету, више чешћих а мањих оброка, избегавање обилне вечере касно увече и заузимања лежећег положаја након оброка, дизање терета или заузимања пресавијеног положаја. Саветујемо Вам шетње после оброка или одмор у полуседећем положају. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам сужење кичменог стуба, а од кичме имам веома јаке болове у ногама и веома отежан ход. Када сам снимао кичмени стуб у налазу је писало: Л-С дела кичменог стуба у два правца, исправљена физиолошка лордоза дела кичменог стуба. Пршљанска тела нормалне морфологије и структуре са сужењем задњег дела простора Л5-С1. Од терапије сам користио „парацетамол“, „панадол екстра“, „кетанол“ 100мг, „баралгин“. Није ми било боље, па вас молим за савет шта је најбоља терапија за мене. (М.М)

Одговор: Тешко је рећи који је лек против бола најбољи, јер је то индивидуална ствар. Али пре свега мислим да дијагностика није урађена до краја. Потребно је налаз допунити Магнетном резонанцом ЛС дела кичме, ЕМНГ налазом доњих екстремитета, комплетним неуролошким прегледом, као и прегледом од стране физијатра. Дакле, најбоља терапија је она која ће уследити тек после комплетне дијагностике. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Поштовани, дијагностикована ми је аероцолија која ми задаје велике тешкоће. Гасови ми подижу желудац, који изазива болове у грудном кошу који су слични ангини пекторис. Болови престану када после дугог подригивања избацим вишак гасова. Највеће пролеме имам током ноћи, што ми је срозало квалитет живота. Има ли начина да се изборим с том тегобом? Захваљујем на помоћи. (Р.П)

Одговор: Поштовани, проблеми са гасовима у цревима на које се жалите захтевају да поведете рачуна о исхрани. Саветујемо Вам да не узимате храну која надима, газирана и алкохолна пића. Узимајте храну која се лако вари, кувано и барено као и бесквасни или препечен хлеб. Од медикаментозне терапије препоручујемо неки од препарата „симетикона“ и пробиотик. 
 
Пожељно би било да урадите издисајни тест на хеликобактер пилори. У сваком случају, обратите се изабраном лекару како би се утврдили разлози лошег варења. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Мојој мајци (55 година) прописана је хемотерапија у осам доза на 21 дан. До сада је примила 4 и све је теже подноси, са сваком терапијом има све мањи број леукоцита, а сада је и јако прехлађена, а боле је зуби и сл. Моје питање је: Да ли слаби учинак хемотерапије уколико се одложи њено примање због слабости организма, односно, како се понашати да хемотерапија има најбољи могући учинак? (Б.К)

Одговор: Одлагање хемотерапије због слабости организма је одлука коју доноси онколог, лекар који прати пацијента у току и после хемотерапија и она је обавезна када је опште стање пацијента пољуљано. Одлагањем се добија време неопходно да се организам опорави и ојача како би био спреман да поднесе наставак лечења и како би лечење било спроведено до краја, што је у интересу пацијента. Пацијент не може директно утицати на ефикасност хемотерапије, али може потражити савет од свог лекара или онколога како да стил живота прилагоди датим околностима и максимално сачува снагу и виталност у току лечења. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Већ месец дана имам црвене флеке које су се претвориле у мање пликове на шакама и стопалима и по савету лекара користио сам више крема, али безуспешно. Стање је све горе, а радио сам анализе крви, чак и ХИВ тест и све је добро, осим јако увећаног лошег холестерола, чак за четири пута и масне јетре. Иначе болујем од Кронове болести која ми је установљена у војсци иако патохистолошки налаз то никада није потврдио.

Терапију за Кронову болест не узимам већ десет година, то јест после операције када ми је уклоњен део танког црева са сужењем неких четири центиметра на граници према дебелом цреву. Молио бих Вас за савет и помоћ. (С.Б)

Одговор: Поштовани, обзиром да нисте навели које сте препарате локално користили за промене на длановима и стопалима неопходно је да се обратите дерматологу и гастроентерологу да би се утврдило да ли су постојеће промене секундарни здравствени проблем, последица Кронове болести. Свакако избегавајте агресивне препарате за личну хигијену и користите препарате за негу коже на бази пантенола. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Моја мајка је у мају ове године доживела мождани удар, при чему јој је погођена лева страна тела. Тренутно мало хода и прогнозе лекара су да је извесно да ће моћи да хода уз помоћ штапа у будућности, док за леву руку нису толико оптимистичне прогнозе. Било како било, добио сам информацију да осигурани пацијенти, оболели од можданог удара, имају право на 60 бесплатних пелена месечно. Међутим, у Дому здравља нису желели да ми дају упут, рекавши да то није тачно. Молим Вас да ми кажете ко је у праву, где могу да погледам сва права која има моја мајка, а тичу се њеног обољења, као и коме могу да се жалим у случају да је неко њено право нарушено? (М.М)

Одговор: На основу дијагнозе коју сте навели, Ваша мајка нема права на прописивање пелена на терет Фонда здравственог осигурања, а на основу правилника о издавању медицинско-техничких помагала. За сва додатна објашњена у вези са правима пацијента можете се обратити правној служби дома здравља (заштитнику пацијентових права). (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Поштовани докторе! Занима ме следеће: радио сам комплетну анализу крви и све је добро изузев холестерола који је испод границе нормале. Да ли је то добро и, ако није, како да га вратим на нормалну вредност? (Б.П)

Одговор: Последњих година су референтне вредности холестерола знатно смањене, и сматра се да не постоји доња граница за холестерол. Резултати истраживања Европског удружења за атеросклерозу показали су да је низак ниво укупног холестерола повезан с нижом стопом смртности. Уколико се јаве одређене тегобе, посаветујте се са изабраним лекаром. Саветовано је одржавати нормалну телесну тежину и умерено се хранити. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Данас ми је на рутинском гинеколошком прегледу констатован миом материце. Доктор је рекао да то није ништа страшно, и да, за сада, не би ништа дирао. Имам 29 година, и нисам рађала. Узимала сам пилуле око две године. Има ли разлога за бригу? (К.П)

Одговор: Обзиром да сте били код гинеколога, претпостављамо да је обављен ултразвучни преглед на основу којег је доктор проценио да је величина и локализација миома таква да захтева само даље праћење. Сви миоми крваре и често за последицу дају анемију, па је потребно редовно контролисати крвну слику. Неопходне су редовне ултразвучне гинеколошке
контроле како би се пратила величина и промене миома. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам вратну спондилозу и ујутру ми је врат делимично укочен, а укоченост се спушта низ кичму. Вероватно да имам и окоштавање кичме, јер је пре десетак дана почео да ме боли и лумбални део кичме.То је довело до болова у зглобовима (куку, коленима, лево раме), па се и отежано крећем. Шта најпре предузети? (Љ.Л)

Одговор: У писму нису наведени пол, годиште, степен физичке активности и прегледи које је пацијент до сада урадио. Најбоље је да се јави свом ординирајућем лекару на преглед. Он ће прегледати пацијента, проценити опште стање, упутити пацијента на даље претраге у смислу лабораторијске и радиолошке дијагностике. Највероватније ће пацијент бити упућен физијатру или реуматологу. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Које вежбе би биле корисне да самњим стомак и какву храну би било добро да конзумирам, напомињем да имам оштећење дискова? (Д.М)

Одговор: Најбоље да се пацијент јави свом изабраном лекару који ће сагледати опште стање пацијента, његове животне навике, препоручити режим исхране и физичке активности. Тек са налазом може донети и одлуку о упућивању нутриционисти или физијатру који ће обучити пацијента о дозвољеним вежбама у складу са налазом на кичменом стубу. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара