Читај ми!

Одговори лекара на питања посетилаца сајта

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци, од данас, сваке среде и суботе, читајте на нашем порталу одговоре на питања која сте нам упутили. 

Питање: Поштовани, помало страхујем од долазећег грипа, јер имам више хроничних болести. Недавно сам изашао из болнице КБЦ „Звездара“, где сам лечен од лоше гликорегулације. Дијагноза је диабетес мелитус тип 2, а примам инсулин два пута дневно. Такође болујем од бронхијалне астме, пролапса митралне валвуле и дијабетичне полинеуропатије са низом неуролошких компликација. У Дому здравља „Савски венац“ сам примио вакцину против грипа 27. октобра и остала је још ревакцинација. Молим вас да ми омогућите да примим и вакцину „пнеумо 23“ јер спадам у ризичну групу, а и радим у здравству. (Б.Ј)

Одговор: Одлично је што сте се одлучили за превенцију вакцинацијом, јер је због ваших болести то и неопходно. Вакцинисани ређе оболевају од сезонског грипа, а и кад оболе симптоми су много блажи. Вакцину против пнеумокока домови здравља набављају преко Градског завода за јавно здравље.

Вакцине нема већ неко време и тренутно не може да се набави. Постоји могућност да је сами набавите у консултацији са вашим лекаром и да се пријавите преко наше службе. (Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Молим Вас да ми помогнете при разрешењу дилеме. Пре годину дана ми је дијагностикован хронични фарингитис. Осим сталне упале немам посебних тегоба. Прошле и ове године (пре два месеца) доктори су тај проблем санирали антибиотицима и кортикостероидима. Добио сам савет да избегавам поменуту терапију, јер неће бити делотворна ако ми буде преко потребна. Шта да радим када дође до јаке упале, колико дуго (можда и после евентуалног бриса) да чекам да прехлада прође и има ли и температура везе са тим? (Н.Б)

Одговор: Хронични фарингитис је стање код кога тегобе не трају стално, већ имају периоде ремисија и егзацербрација, нарочито у стањима ослабљиног имунитета (током вирусних и бактеријских инфекција). Чешћи је у периоду хладног, влажног времена и може бити условљено локалном траумом.

Пацијентима са овим проблемом саветујемо редовну тоалету усне дупље антифлогистичким чајевима (бели слез, камилица, жалфија), антисептичким растворима (борна киселина, „хеxорал“) и пастилама, као и промену пе-ха средине (сода бикарбона).

Неопходно је избегавање пушења и дуванског дима, задимљених и непрозрачених просторија, расхлађених као и врућих напитака, алкохоних и газираних пића, зачињене хране. Код израженијих симптома праћених болом, отоком регионалних лимфних жлезда, отоком слузнице или повишеном температуром, потребно је обратити се изабраном лекару и урадити брис грла, како би се дала терапија на основу антибиограма. (Дом здравља „Савски венац“)

Уколико страхујете за своје здравље, имате дилему, а немате коме да се обратите за помоћ лекари из Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговараће на сва ваша питања.  Одговори на сајту РТС-а средом и суботом. (Молимо Вас да питања потпишете иницијалима). 

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво