Читај ми!

Савети лекара: Како да се заштитите од грипа

[Питајте лекара: saveti.lekara@rts.rs] Вакцинација, чисте руке, избегавање затворених просторија и здрава храна, најбоља су заштита од грипа. Спремни или не, хладни дани су пред нама, а с њима и све чешће респираторне инфекције. Да ли ћете се и ове године изборити са вирусима и бактеријама зависи од вашег имуног система. Зато вам дајемо савете: како да ову зиму проведете здрави, пуни енергије и како да побољшате имуни систем.

Уколико страхујете за своје здравље, имате дилему, а немате коме да се обратите за помоћ, пишите нам на адресу: saveti.lekara@rts.rs. Лекари из Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговараће на ваша питања. Одговори на сајту РТС-а средом и суботом.

Кијање, кашљање, папирне марамице, пуне чекаонице у домовима здравља. Да бисте избегли типичан призор за ово доба године, упознајемо вас на време са грипом. По дефиницији инфлуенца, односно грип, јесте акутно заразно обољење респираторног тракта, горњих и/или доњих дисајних путева, изазвано вирусима инфлуенце, обично типом А или Б.

Једноставније речено то је обољење које је праћено повишеном температуром, главобољом, боловима у грлу, мишићима, зглобовима и кашљем и које на својој кожи осетимо тек када нас „стрпа“ у кревет.

Јавља се у свим деловима света, свим популацијама, без обзира на пол, узраст, климатске факторе, географску ширину и дужину. Сваке године ови вируси инфицирају чак десет милиона људи широм света.

Најчешће се преноси са инфициране на здраву особу путем респираторних капљица и то кијањем, кашљањем или говором. Да ли сте знали да овај вирус можете да ширите око себе до раздаљине мање од два метра и то управо на ове начине?

Иако је грип обично благо обољење, може довести до хоспитализације, а некада и смртног исхода. Зато током хладних дана посебно морају да пазе старије особе, деца млађа од пет година, труднице, хронични болесници, здравствени радници.

Организам на грип реагује одбраном која зависи од тога колико смо се спремили и „наоружали" имунитетом у случају напада. Боравак у затвореном, наредних месеци не можете да избегнете, али зато можете максимално да се заштитите од вируса.

Вакцинација

Стручњаци тврде да је вакцинација најбоља заштита од грипа, зато је саветују свим ризичним групама.

Чешће перите руке

Грип се преноси и директним контактом или путем контаминираних предмета. Зато држите руке што даље од очију, носа и усана. Перите их што чешће водом и сапуном или користите влажне марамице на бази алкохола.

Избегавајте затворене просторије

Током ових хладних дана избегавајте затворене просторије у којима има много људи. У њима сте у сталном контакту с људима и њиховим вирусима и бактеријама. Затворене просторије у школама, кући, радном месту што чешће проветравајте. Проводите што мање времена у близини људи који су можда болесни.

Једите воће и поврће

Иако током зимских дана јака, масна и запржена храна доминирају нашом трпезом, стручњаци напомињу да је колико год можемо избегавамо. Узимајте воће богато витамином Це - лимун, поморанџе, грејпфрут.

На јачање нашег имуног система утичу и купус, броколи, карфиол. Да бисте храном ојачали организам, потребно је да је узимате редовно. Не прескачите оброке.

Редовно вежбајте

Не заборавите да редовно вежбате, јер на тај начин повећавате имунитет за 50 одсто. Уколико вам се не вежба, онда макар шетајте.

Спавајте

Недостатак сна и стрес, све то утиче на наш имуни систем. Зато пронађите начин да се опустите.

Ако не послушате наше савете и ако до прехладе дође, останите код куће до опоравка. Избегавајте посетиоце, јер ћете и њих заразити. Мирујте, узимајте течност, антипиретике (лекове за снижење повишене телесне температуре). Антивирусне лекове и антибиотике не узимајте на своју руку, већ се посаветујте са лекаром.

Уколико страхујете за своје здравље, имате дилему, а немате коме да се обратите за помоћ, пишите нам на адресу: saveti.lekara@rts.rs. Лекари из Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговараће на ваша питања. Одговори на сајту РТС-а средом и суботом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво