Читај ми!

Ајфелов торањ – симбол Париза од 1889. године

Најпознатији од свих симбола Париза, Ајфелов торањ, годишње посети 5,5 милиона туриста. Ова туристичка атракција отворена је 31. марта 1889. године.

До врха Ајфеловог торња има 1.665 степеника, тежак је 10.100 тона. За његову изградљу биле су потребне две године, два месеца и пет дана од 1887. до 1889. године.

Једна од најпопуларнијих атракција у Паризу, може се видети са удаљености од шездесет пет километара, захваљујући осветлењу са 20.000 сијалица које се пале на заласку сунца.

На врху торња је музеј са оригиналним документима и цртежима Густава Ајфела. Од 1993. године, Ајфелов торањ је постао јавно добро у коме је било дозвољено фотографисање торња у комерцијалне сврхе.

Данас је Ајфелов торањ једна од најпознатијих грађевина у свету. Све до изградње Крајслерове зграде у Њујорку, био је највиши на свету.

Широм света постоји више од 40 реплика Ајфеловог торња укључујући упола мању верзију у Лас Вегасу и реплику у Токију. Да би се торањ одржао, јер га оштећују сунце и друге метеоролоше појаве, потребно је да се једном у седам година премаже са око 50 тона фарбе. 

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво