Лабовић за РТС: Туристичка сезона 2023 рекордна – више од четири милиона туриста, девизни прилив преко 2,5 милијарде евра

Претходна година била је рекордна за сектор туризма и, према прелиминарним проценама, завршена је са више од два милиона домаћих и два милиона иностраних туриста, рекла је за РТС директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Марија Лабовић је, говорећи за Дневник 1 РТС-а, рекла да континуирано расте број страних посетилаца Србији, али и број ноћења, што се види и по девизном приливу од туризма.

„Што се ноћења тиче, имаћемо преко 12,5 милиона ноћења ове године, што је апсолутни рекорд до сада реализован. Када је девизни прилив у питању за првих 10 месеци, скоро 2,1 милијарду девизног прилива је већ реализовано. То значи, по проценама, са резултатима до краја године, да ћемо престићи прошлогодишњи резултат који је био преко 2,5 милијарде евра", навела је Лабовићева.

Говорећи о посећености током минулих празника, указала је да се званични статистички подаци још сабирају, али да постоје процене са терена које су позитивне.

„У току децембра месеца претходне сезоне имали смо између 250 и 300 хиљада туристичких долазака, тако да очекујемо да ће и овог децембра бити тај случај. Оно што извесно знамо је да смо за новогодишње празнике имали потпуно попуњене смештајне капацитете, како у нашим градовима тако и у планинским центрима и у бањама. Инострани туристи су долазили у већем броју него домаћи и традиционално за празнике то су углавном туристи из нашег региона, на првом месту из Бугарске и Северне Македоније, било је доста туриста из Русије и Турске", рекла је Лабовићева.

Када је реч о планинским центрима, директорка ТОС-а рекла је да су за Нову годину сви били попуњени, а да су резервације за наредни период високе.

„У овом тренутку, преко 60 или 70 посто смештајних капацитета је већ попуњено, с обзиром на да је и снег пао у међувремену, очекујемо да ће и ова зимска сезона бити јако добра чак и боља него претходна. Цене утичу на потражњу, али у овом тренутку - према броју резервација - не видимо да је имало негативног утицаја за ову зимску сезону", рекла је Лабовићева за РТС.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво