Читај ми!

Топ пет европских градова за празнична путовања

Новогодишњи празници нам се увелико приближавају, а са њима се полако приближава и путна грозница. Одабир дестинација и планови су увелико на столовима. Уколико и ви планирате да искористите празнике за путовање, представљамо вам пет европских градова који су одличан избор за празнично путовање.

Истанбул – Посетите царски град

За заљубљенике у Оријент, историју или уопште путовања, Истанбул је један од оних градова са статусом „мора се посетити”. Некадашњи Константинопољ и данас је једини град на свету који се простире на два континента. Кроз своју бурну историју, па све до данашњих дана Истанбул је задржао статус важног чворишта и места на коме се укрштају ветрови историје са различитих страна света.

Многе знаменитости Истанбула су тако поделиле судбину овог града. Најпознатија знаменитост са таквом историјом је Аја Софија. Ова велелепна грађевина, првобитно је изграђена као црква 532–537. године. Са падом Константинопоља претвара се у џамију, да би када је Турска била под влашћу Кемала Ататурка 1935. године, постала музеј. Свечано је 2020. године отворена поново као џамија.

Који год статус да је имала, ова грађевина је остала симбол Истанбула, и данас је незаобилазна знаменитост за све посетиоце. Приликом обиласка Аја Софије, агенције често организују и обилазак Плавe џамије, Хиподрома и дворишта Топкапи палате. С обзиром на то да су овакве туре повољне, а ради се о ништа мање значајним и импресивним здањима, наша препорука је да посетите и ове знаменитости.

За све које би да осете дух правог Истанбула и атмосферу, препоручујемо посету Капали чаршији. Овај највећи и најстарији базар на свету дневно посети, веровали или не, између 250.000 и 400.000 људи. Тако је 2004. године ова тржница добила статус најпосећеније туристичке дестинације на свету. На овом месту вас чека прегршт зачина, комада накита, хране и још много тога, а све то у небројено много различитих боја.

За крај посете Истанбулу, препоручујемо вам да царски град сагледате и онако како га Босфор гледа вековима. Туре крстарења Босфором су незаборавно искуство, а Истанбул је из угла овог залива, поготово у зимским месецима необично леп.

Тоскана – упознајте Италију кроз вина, уметност и незаборавне пејзаже

Иако се Италија претежно повезује са летом и морем, ова медитеранска земља је ништа мање лепа и привлачна и током зимских месеци. Ако се определите да дочекате најлуђу ноћ баш у овој земљи, сигурни смо да ће вам то бити незаборавна Нова Година. Тоскана је наш предлог за дестинацију у најлуђој ноћи, а ево и зашто.

Пре свега ради се о једној од најлепших регија у Европи. У ово ће вас уверити шетња тосканским селима, која красе прелепи предели, аутентичне италијанске куће и виногради. Приликом шетње овим селима немојте пропустити прилику да се упознате са јелима и винима ове регије. Љубитељима црвеног вина препоручујемо кјанти (Chianti), брунело ди Монталчино (Brunello di Montalcino) и вино нобиле ди Монтепулчано (Vino Nobile di Montepulciano). Што се тиче белих вина, најпознатије је Вернача ди Сан Ђимињано (Vernaccia di San Gimignano).

За смештај приликом боравка у Тоскани предлажемо вам чувене Монтекатини Терме. Од скоро се овај градић налази на Унесковој Листи светске баштине, а на томе може да захвали, између осталог,  очуваној архитектури која вас, док шетате овом бањом, враћа неколико стотина година у прошлост.

Овај градић је познат и по својим купатилима, а као једно од најпознатијих издваја се комплекс Terme Tettuccio. Овај комплекс датира још из XVIII века и важи за један од најлепших у читавој Италији.

Климатски услови у Тоскани су, око новогодишњих празника, повољнији него код нас. Тако температуре, чак и током ноћи ретко падају испод нуле, док се дневне температуре крећу око пријатних 10 степени Целзијусових. 

Овакви климатски услови, уз одличну локацију Монтекатини Терми, одлична су прилика да се направи једнодневни излет до чувених градова Пизе, затим Фиренце која је један од центара уметности у Италији; Сијене, града у регији Кјанти, познатој по производњи врхунских вина; или Луке који важи за најлепши град у Тоскани.

Праг – Доживите новогодишњу бајку

Један од најлепших градова Европе, уједно и један од најпосећенијих градова Старог континента, Праг, током зимских месеци добија један нови шарм. Стога и не чуди што се све већи број туриста опредељује за то да њихова Нова година буде прослављена баш у престоници Чешке.

Сва бајковитост, која иначе краси Праг, у зимским месецима додатно долази до изражаја. Тако када се нађете на Староградском тргу којим доминирају два торња храма Марије Девице Тинске, Црква Светог Николе, зграда старе градске већнице, и наравно чувени астрономски сат тешко је поверовати да у том тренутку нисте део неке бајке.

Исто тако тешко је замислити бајку без дворца, али када сте у Прагу, то не морате ни покушавати. Своју чешку бајку можете учинити уверљивијом посетом чувеном Прашком дворцу. Овај дворац датира чак из IX века, а простире се на невероватних 70.000 квадратних метара, па је тако понео ласкаву титулу највећег дворца на свету.

Праг није познат само по магичним и бајковитим доживљајима, ово је и град добре забаве, стога и не чуди што га посећује велики број младих. По правилу, уз добру забаву, нађе се и покоја чаша пива, а ако би негде требало пробати пиво онда је то баш незванична престоница пива, Праг. Да би угођај био потпун, препоручујемо и да уз пиво поручите њихове чувене кобасице.

Љубитељима нешто мирнијег и романтичнијег провода, препоручујемо посматрање Прага из угла Влтаве. Крстарење овом реком је једна од популарнијих активности, траје око сат времена, а током пловидбе видећете чувени Карлов мост, Прашки дворац из сасвим другачијег угла, али и још много други знаменитости.

Париз – Идеалан избор за све љубитеље романтичних путовања и уметности

Било које доба године је идеално за посету граду светлости. Па ипак, посета Паризу током новогодишњих празника је посебно искуство. Чини се да град љубави у зимским месецима додатно оправдава овај свој надимак. 

Осећају романтике у престоници Француске, између осталог доприноси осветљење, у којем се издваја Ајфелов торањ. И ово је дефинитивно прва знаменитост коју би требало да посетите када сте у Паризу. Али саветујемо вам да због великих гужви, издвојите један посебан дан за то. 

Пењањем на Ајфелов торањ, на висину од 300 метара, имате прилику да видите Париз из сасвим другачијег угла. На располагању су вам опције пењања лифтом или степеницама.

Гледати Париз са висине од 300 метара јесте заиста импозантно, међутим, по многима ово није најлепши панорамски поглед на Париз. Овај статус припада градској четврти Монмартр, тачније базилици Сакре Кер. Поглед са куполе ове базилике сеже чак и до 40 км удаљености. 

Није, међутим, поглед на Париз једино што ће вас очарати код ове грађевине. Њена унутрашњост није ништа мање импресивна. Њу красе разне сцене из националне историје, попут приказа Јованке Орлеанке или краља Луја IX, док централну тему представља приказ Исуса Христа са раширеним рукама. Ово дело уједно носи титулу једног од највећих мозаика на свету. 

Али ни Базилика Сакре Кер није једина знаменитост ове градске четврти, још много чиме се може похвалити Монмартр. Тако вам препоручујемо и посету двама необичним музејима. Један је Музеј наивне уметности, који излаже више од 1.400 радова савремене уметничке сцене, а други је Музеј романтике, чије име само објашњава шта у њему можете да очекујете. 

Четврт Монмартр важи за праву боемску четврт, а за тај епитет заслужне су калдрмисане улице, аутентичне грађевине из прошлих векова као и шармантни Трг Тертр. Све ово, али и још доста тога, вратиће вас у нека романтичнија времена, што се од Париза и очекује.

Атина – Осетите новогодишњу еуфорију у колевци европске цивилизације

Иако је Атина град познат по својој далекој историји, и по томе што се убраја у најзначајнија археолошка налазишта, ово је уједно и један врло жив и активан град. Велики број разноврсних активности, чини Атину једнако привлачним местом и за младе, и за нешто старије.

Којој год групи да припадате, у обилазак Атине би требало да кренете од чувеног Акропоља. „Град на брду” представља узвишење на ком се налазе неке од најзначајнијих грађевина, не само за историју Грчке већ за историју целе европске цивилизације. Тако се на Акропољу храмови Старе Грчке – Партенон, Ерехтејон, познат по каријатидама, и Храм Атине Нике.

Када се са спустимо са Акропоља у језгро града, незаобилазна дестинација је трг Синтагма, који зову и Трг устава. Ово је главни градски трг и са њега воде најзначајније атинске улице и булевари. Најпознатија шопинг улица у Атини, Ермоу креће управо са трга Синтагма. 

У челу трга се налази зграда грчког Парламента која привлачи пажњу највише због чувене „смене страже” сваког пуног сата испред споменика Незнаном јунаку. Стражари су обучени у традиционалне грчке ношње и карактеристично је да не реагују на дешавања и гужву око себе.

Ако планирате да посетите Атину током празника, и ако спадате у купохоличаре, онда је идеално време за посету период око Нове године. У овом периоду попусти су вртоглави, а избор је више него богат. Оно на шта би требало да се припремите јесу гужве, јер и сами Грци, односно Атињани увелико учествују у новогодишњој шопингманији.

Стигли смо до самог краја са предлозима. Надамо се да су вам се предлози допали и да сте кроз ово виртуелно путовање одлучили где ћете провести ваше празнике. Нама је преостало да вам пожелимо срећан пут и незабораван провод!

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво