Туристичке туре Србије на мапи европских културних рута Савета Европе

Културно-историјско наслеђе један је од главних разлога због којих се туристи одлучују на пут. Србија је део осам цертификованих европских културних рута које је установио Савет Европе. Како оне изгледају можете видети у Народној библиотеци на изложби до 17. октобра.

Сецесија, Индустријско наслеђе, Пут римских царева и Дунавски пут вина, Трансроманика, Рута Гвоздене завесе, Жене писци, Јеврејско наслеђе, али и гробља на којима су сахрањени великани Европе, туристичке су туре у којима наша земља има важну улогу.

„Формирањем културних рута као туристичких производа сматра се једним од значајнијих видова заштите, ревитализације, употребе и презентације културног наслеђа“, наводи Дуња Ђенић, помоћница министра туризма.

„Због тога су бројне реконструкције и увођења различитих анимације локалитете допринела још бољој промоцији културе и приближавању културно-историјско наслеђе савременим генерацијама“ каже Данијела Вељовић, Туристичка организације Србије.

Последњих година највише је уложено у тврђаве на Дунаву и археолошка налазишта.

„Дани Савета Европе је иницијатива чији је акценат на причању прича свих држава чланица кроз разнолике активности различитих ресора како би се унапредило познавање и разумевање мандата ове важне међународне организације“, наглашава Гордана Предић, саветница у Министарству културе.

„Ако на једној згради пише овде је живео Милош Црњански, та зграда почиње да изгледа потпуно другачије него што је изгледала раније. Ако вам кажу у овом парку је шетао Иво Андрић, то постоје другачији парк. Значи на питање шта видимо одговор је – видим причу. А ко прича приче? Ми, ако смо паметни“, истиче Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије.

Осим великих европских рута, Национална туристичка организација, развија и локалне туре за које су заинтересовани и домаћи и страни гости.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара