Читај ми!

Смедеревска јесен – завирите у средњовековну Србију

Свечаним дефилеом са више од 2.000 учесника и симболичном предајом кључева града, у Смедереву је почела 136. Смедеревска јесен. Та туристичко-привредна манифестација, једна од најстаријих у Србији, одржава се у славу грожђа и вина, уз богат културно-уметнички програм, који се реализује у Смедервској тврђави, на градском тргу, али и на улицама града.

У Малом граду Смедеревске тврђаве, програм под називом Деспотов град, српска престоница, изазвао је велико интересовање становника Смедерева и њихових гостију.

„Шаљемо велике поздраве из Малог града Смедеревске тврђаве, последње српске средњовековне престонице. Данас и сутра од 13 до 18 часова, Деспотов град и удружења из Смедерева, покушаће да што веродостојније представе живот породице Бранковић на двору последње српске средњовековне престонице кроз радионице глуме, музике, сликарства, заната. Позивамо све потенцијалне посетиоце да дођу и да покушају да створе слику како је било у Србији у средњем веку“, каже Младен Савић, в.д. директора ЈП „Смедеревска тврдјава“.

Савић је истакао да је на церемонији отварања Смедеревске јесени, у фасцинантном дефилеу, учествовало више од 2.000 учесника на челу са репрезентативним оркестром Министарства унутрашњих послова, који је давао ритам бројним учесницима а првенствено породици Бранковић деспоту Ђурђу и Јерини.

Бројна културно-уметничка друштва и спортска удружења учествовала су у дефилеу и симболичном рутом улицама Карађорђевом, Саве Немањића и Вука Караџића, дошли до централног градског трга, где је уследила церемонија отварања.

До недеље у 12 часова нас очекује изузетно богат културно-уметнички програм који је распоређен на неколико локација – у Винарском граду, Великом граду Смедеревске тврђаве, Малом граду Смедеревске тврђаве. Наравно, централна збивања су централни градски трг где нас очекују бројни концерти“, истакао је Савић.

Организатори очекују да дневно манифестацију посети негде око 100.000 посетилаца, што би могло да премаши досадашње рекорде Смедеревске јесени.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво