Читај ми!

Стопама краља Александра Карађорђевића кроз Мали Зворник и Зворник

Мали Зворник у Србији и Зворник у Републици Српској посетиоци ће убудуће моћи да обиђу кроз јединствену тематску шетњу под називом „Краљевим стопама“.

Краљ Александар Карађорђевић у историји Подриња оставио је неизбрисив траг о којем сведочи и подземни град у Малом Зворнику. Зидан под стеном у тајности, а по његовом налогу, као склониште за смештај чланова династије у случају рата, данас представља културно- историјски споменик.

„Друга његова специфичност јесте што је у већинском делу, на три хиљаде квадрата, извршена реконструкција подземног града и што се овде налази јединствени примерци одређених аутентичних објеката“, наводи Јефто Марковић из ТО општине Мали Зворник.

Подзмени град Карађорђевића прва је локација коју туристи обилазе у оквиру заједничке пешачке туре. Пут их потом води до моста који је изграђен 1930. године, на захтев краља Александра и у његовој намери да премости реку.

Више од девет деценија овај мост представља симбол заједништва и повезаности леве и десне обале Дрине. До пре две године преко њега су могли само становници Малог Зворника и Зворника, а данас, уз личну карту то могу грађани обе државе.

По доласку на леву обалу Дрине, стиже се до цркве коју красе звона из 1927. године, краљев дар Зворнику. Туристи могу да обиђу и кућу Станка Николића у којој је, тада још увек, регент Александар Карађорђевић, донео одлуку о изградњи моста, а тај моменат сликовито је приказан и муралом.

„Ова тематска шетња представља један нови туристички садржај у туристичкој понуди оба града, представљања спајање два града, две државе и надамо се да ће у скоријој будућности бити организовано што више ових шетњи, јер оне дају туристима који дођу на нашу дестинацију један нови доживљај“, напомиње Александра Ђерић из ТО града Зворника.

Родбинске и пријатељске везе међу грађанима два Зворника одувек су нераскидиве, а од њихових становника често се чује да живе у једном граду на две обале. Заједничка туристичка тура, кажу, омогућиће и учвршивање пословних, јер ће од размене гостију приходовати и једни и други.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије