Читај ми!

Село Бистрица, идилични воденичарски крај и српски кандидат за најлепше село на свету

Село Бистрица које је добило назив по истоименој реци, познато је као јединствено место, јер се на малом простору налази највише воденица у Србији. Осим што је идеална за развој сеоског туризма, Бистрица је и кандидат за најлепше село света.

У амбијенту нетакнуте природе на 10. километру од Петровца на Млави, у дужини од пет километара налази се десет сачуваних воденица и две ваљавице, од којих осам ради захваљујући потомцима, попут Снежане Васић.

„То је воденица коју је изградио прадеда моје баке по оцу. Ја сам непрецизно израчунала да смо ми седма генерација која се бави одржавањем ове воденице“, каже сувласница Милисавчићеве воденице, Снежана Васић.

Бистрица је село које смо ове године кандидовали за најлепше село света, признање које се од стране светске туристичке организације, али то није све. Бистрица је ушла и на листу седам најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе.

„Циљ целог програма и целог пројекта и даљих пројеката јесте упознавање европске јавности и маркетиншка делатност на даљем очувању и на даљем развоју наше културне баштине пре свега код нас у Бистрици, нашој општини, али и у целој Србији. Просто, то је начин да наша општина па и цела Србија дође у интеракцију са Европом“, наводи др Ведрана Лазеревић из ТО „Петровац“.

Село је идеално за развој сеоског туризма. Горица Маринковић одавно размишља о томе, а ових дана сан је полако почео да јој се остварује.

„Јако је тужно и велика штета не искористити овакав потенцијал и Хомоље које се посматра са ове позиције. Овде пролази један поток који је тако романтичан, идиличан за све оне који дођу, штета је не видети то“, истиче Горица Маринковић, која држи апартмане „Горица Бистрица“.

Бистрица је и село знаменитих људи попут Драгутина Томашевића, чувеног маратонца и нашег првог олимпијца. Успомену на њега чува унук Радиша Рајковић који је увек спреман да вам исприча понеку анегдоту о славном деди.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се