Читај ми!

Обновљена „Европа“ обасјала Куршумлију

Обнова хотела „Европа“ у Куршумлији у завршној је фази. Хотел је саграђен 1892. године и тада је био луксузан објекат у који су свраћали виђенији људи. Зграда је на атрактивној локацији, у центру Куршумлије, а осим аутентичности здања, добиће и нову намену – поставку реплика богатог културно-историјског наслеђа пронађеног кроз векове у том делу Топлице.

Зграда некадашњег хотела Европа налази се на атрактивној локацији, у центру Куршумлије и чинила је важан део културног и друштвеног живота њених житеља.

До 60-тих година прошлог века била је хотел, а затим још 30 година ресторан, након чега престаје са радом.

„Ту је било забаве, имали смо занатске забаве, имали смо матинеа се одржавало. Дочек Нове године је био леп и ми кад је сад 'Европа' урађена цео град је одушевљен“, каже Слободан Милојковић из Куршумлије.

„Била је добра 'Европа', стара 'Европа' годинама, годинама. Сад је добила такав сјај да је град обасјала, осветлила“, нагласио је Јован Бојичић из Куршумлије.

Крајем 19. и почетком 20. века ово је био један од најлуксузнијих хотела у овом крају Србије.

У њему су боравили углавном имућни трговци и дипломате. Један од њих који је често свраћао овде био је и Бранислав Нушић који је био конзул у Приштини и Битољу.

Отуда и прича да је овде добио инспирацију да напише Сумњиво лице.

Због свих важних догађаја који су везани за хотел, његова обнова је утолико захтевнија, јер инвеститор Планинка” жели да прошири његову намену а истовремено сачува аутентичност овог здања.

„Посебно ће бити наглашено стварање средњевековно стварање српске државе пошто се у Куршумлији налазе прве задужбине Стефана Немање. Поред тога, посебан део имаћемо и за хероје Топличког гвозденог пука и хероје Топличког устанка. У самом хотелу постојаће и простор за одржавање презентација, семинара, пословних сусрета, научних скупова. Такође ту је и део са рестораном, собама и свим осталим пратећим садржајем“, објашњава Иван Раичевић, генерални директор АД „Планинка“.

Куршумлија је одувек била стратешки врло важно подручје. У неолиту се овде топио бакар, стари Римљани уживали су у лековитим водама њених бања, док се у средњем веку стварала српска држава.

Све ово ће посетиоци моћи да виде у поставци реновиране зграде хотела Европа крајем ове године, када буде комплетно завршена.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се