Читај ми!

Заборавите Медитеран, будућност летовања је у Скандинавији

Док на југу Европе Пиринејско, Апенинско и Балканско полуострво буквално горе и дишу „на шкрге“ са температурама око и преко 40 степени, све више туриста са старог континента, али и из остатка света се одлучује за умерено скандинавско лето.

Тако шведски вебсајт специјализован за туризам TurismNutt јавља како је број туриста у стабилном порасту у односу на претходну годину за целих 11 одсто када су у питању гости из Европе, а чак 30 одсто када су у питању гости ван континента на коме живимо.

Швеђанима је занимљив пораст гостију из земаља у којима Скандинавци, претежно Норвежани и Швеђани, традиционално купују некретнине бежећи од влажних и хладних дана. Сада исти Шпанци и Италијани туристичким бродићима обилазе стокхолсмки архипелаг од око 2.500 острва и гребена.

Све то бележи шведска туристичка организација VisitSweden и јавља да Шпанаца који су посетили Шведску има чак 30 одсто више ове него прошле године, и то само у прва четири месеца ове године. Претпоставка туризмолога је да ће са летом тај број бити можда и три пута увећан.

Али, није само Шведска Мека за оне који уживају у умереним темперетурама. Најстарији норвешки њуз портал Nettavisen у данашњем броју доноси репортажу о навали страних туриста. Слободних места у камповима готово да нема, јер су многи одлучили да виде дубоке фјордове и ризикују кишу, пре него да буду на загарантованих 30 степени Целзијуса.

Шведски метеоролошки и хидролошки институт SMHI објавио је да су од 1988. године до данас све наредне године биле топлије, са изузетком тек две. У последњих 150 година, колико се температура мери у краљевини, просечна је порасла за чак два степена.

Оне најпесимистичније прогнозе процењују да би, ако се глобално загревање не заустави, температура у Шведској до 2080. године могла да порасте за целих седам степени.

Једна од особа која не одустаје од скретања пажње на глобално загађење је Грета Тунберг. Ова сада 20-годишњакиња почетком месеца је осуђена на 2.500 шведских круна или око 25.000 динара због блокаде складишта нафте.

По изласку из суднице, само неколико сати касније урадила је исто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво