Читај ми!

Слатинска бања – скоро непозната, а прва у Европи по једном својству воде

Једна бања у Србији, по једном лековитом својству, проглашена је најбољом у Европи. Бања живи захваљујући само једном човеку који је сасвим случајно, пре више од 30 година дошао и направио скромни смештај за оне који желе да се лече. Гости долазе само по препоруци и кажу да су више него задовољни.

Овде нема ничега, ни доброг пута, ни продавнице, ни лекара, ни туристичког садржаја, а богами ни људи. Само тридесетак кућа, које су углавном празне. Али, по једном лековитом својству, Слатинска бања, у подножју планине Јелице, на 17 километара од Чачка, најбоља је у Европи.

„По сумпорводонику који има 635 милиграма по литру, ми смо прва бања у Европи. Мислили да су то Карлове Вари. Међутим Карлове Вари немају сумпорводоник уопште као тај састојак који је лековит за реуматске болести, спондилозу, за кожна обољења“, истакао је Зоран Ђуровић, представник Месне заједнице Слатина.

Драгомир и његова супруга, дошли су овде пре више од 30 година и решили да остану. Они су једини домаћини у Бањи.

Дошао овде пре 33, 34 године. Имао сам проблема са кичмом и са рукама, нисам могао подићи руке изнад себе. Ту сам дошао и купао се у тим старим купатилима 21 дан, то ме вратило у живот и онда сам, што би рекли, полудео за том водом и почео да градим објекте. Имамо негде око 15 лежаја, од тога, имамо 11 када. Долазе са свих страна, има доста људи из Босне, Хрватске један део, из Далмације, Војводине понајвише и из Шумадије“, објашњава Драгомир Пејовић, власник смештајног објекта „Слатинска бања“.

Гости долазе само по препоруци. Задовољни су домаћинима, хигијеном.

„Живим већ преко 30 година у Немачкој и преко пријатеља из Краљева сам сазнала за ову бању. Била сам јако скептична, јер сам пре тога посетила многе бање у Немачкој, након операције кичме, међутим то је све било безуспешно. Ходам уз помоћ ходалице. И дођем да пробам и верујте, након девет година, после операције, у овој бањи сам чучнула у кади. Није то само вода, то је и ова природа и мени је жао што људи не знају за ову бању“, прича једна гошћа.

Бањом протиче река Даћинац, а њено је корито у термалној зони. Температура воде је око 17 степени, па ју је неопходно догревати у купатилима.

Урађена је и анализа могућности да Слатина добије статус и границе бањског подручја, па се надају да ће нова улагања довести и више гостију.

До тада се уздају да се добар глас, далеко чује.

субота, 24. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво