Читај ми!

Пештерско поље, место које ће вас оставити без даха

Сјеница није позната само по сиру, јагњетини и екстремно ниским температурама. Природне лепоте Пештера све више привлаче планинаре и љубитеље адреналинских спортова, а домаћини припремају нове садржаје.

Природне лепоте меандра реке Увац, дела Специјалног резервата природе Пештерско поље, посетиоце остављају без даха.

Неретко можете видети и белоглаве супове који овде имају једну од највећих колонија у Европи, са више од 500 јединки. Препоручује се удобна обућа зато што до видиковца није лако доћи.

Осим туриста из Србије и Европе имамо туристе из целога света који желе да се фотографишу на једном од видиковаца који се овде налазе, а најпопуларнији је видиковац Молитва који се налази у непосредној близини, са ког је начињено највише фотографија у овом делу Европе и на Балкану“, наводи Сабахудин Абдагић, ренџер Специјалног резервата Пештерско поље“.

Овде се налази и једна од највећих фарми у Сјеничком региону на којој поред тркачких коња, бикова ангуса, биволица има и велико стадо од око 450 оваца.

Толико стадо изискује целодневни рад, који почиње пре шест ујутру. Најтеже је када се јагње овце.

Мијењамо се, двојица до дванаест, после дванаест, тако код јагњења оваца и тако наизменично, дежура се“, каже Хасан Јејина, радник фарме Селек“.

Ту је и ергела коња међу којима је један који се припрема за Гинисову књигу рекорда. Највећи коњ на свету тежак је тону и по, а кандидат, сјенички Медо, пореклом из Немачке, за сада има 1.300 килограма.

Имамо људе и екипице из свих крајева света који долазе да уживају у чистом ваздуху, здравој храни, коњима, јахању, вожњи квадовима“, истиче Лариса Сара Балтић, задужена за односе са јавношћу за хотел „Борови“ и фарму „Селек“.

Сјеница по последњем попису има око 25.000 становника. Да би зауставила одлазак младих, држава је само прошле године помогла 27 пројеката за развој туризма, механизације и сточарства, различитим подстицајима.

Те погодности су све различите, али су у принципу све добре и ми смо већ искористили, 27 пројеката имамо на овом подручју“, каже Фехим Куртовић.

Годишње Сјенички крај угости око 60.000 посетилаца. Прошле године добили су и хотел са четири звездице и пратеће садржаје које захтевају све пробирљивију туристи. То је омогућило већу посету али поред базена, теретана, сауне и трим стаза, предослов за већи број гостију до Сјенице су, кажу мештани, добри путеви.

Сваке године све је већи број посете страних туриста, нарочите пре три године, а видимо ове године се поново враћају кинески туристи, а традиционално, туристи који долазе већ дужи период, преко једне деценије су Пољаци.

Туристичка атракција је једина царска џамија у Србији Султан Валиде из 19. века, која је задужбина мајке султана Абдулазиза. Незаобилазно место за туристе је дрво љубави, које, по предању, свакоме ко га загрли, доноси нову љубавну срећу. Па и ако не нађете очекивану љубав, вероватно ћете се заљубити у Пештерске пределе.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије