Читај ми!

Од града у којем је почела револуција до европске престонице културе – како Темишвар привлачи нове туристе

Сваке године Темишвар посети велики број туриста који се шетају градом у потрази за попустима у тамошњим шопинг центрима. Међутим, већина њих се не задржава се дуже од неколико сати. Због тога, Темишвар, који је овогодишња Европска престоница културе, жели да прикаже нове садржаје којима ће привући туристе да остану и неки дан дуже. 

Темишвар је последњих година постао синоним за једнодневне излете, шопинг туре и јефтине летове, а не заборавља се ни историјски значај овог града у Румунској револуцији 1989. године. 

Међутим, чини се да Темишвар жели да створи нови имиџ, нарочито ове године када је једна од три Европске престонице културе. 

"Имамо доста културних догађаја током Европске престонице културе и нудимо више разлога за долазак", рекао је Овидију Меган, директор Удружења „Темишвар – Европска престоница културе“

Културна понуда Темишвара, у којем живи око 300.000 становника, ове године је још богатија, а употпуњују је уметници из целе Европе. Новинарка студија Румунске телевизије у Темишвару Луиса Тирка каже да је број туриста приметно повећан од почетка године. 

"Темишвар се доста променио откако је постао Европска престоница културе. Доста је туриста из других земаља овде и то је чудно за Темишвар. Пре је долазио мањи број туриста из Србије и Мађарске, пошто су близу границe, али није било толико туриста који би овде преспавали и искусили живот у Темишвару", навела је Луиса Тирка.

Градоначелник Темишвара са 19 година дошао из Немачке

Темишвар крије још једну занимљивост. Доминик Фриц изабран је за градоначелника 2020. године чиме је постао једини градоначелник у Румунији који нема држављанство те земље. 

"Дошао сам овде први пут са 19 година. Одрастао сам у Немачкој, нисам из Румуније. Након средње школе сам волонтирао годину дана у сиротишту и потпуно сам се заљубио у град. Био сам задивљен чињеницом да се на улици чује више језика и да сам на 1.500 километара од моје куће у Немачкој могао да на матерњем језику причам са људима којима је немачки такође матерњи стотинама година", истакао је градоначелник Темишвара.

Градско језгро изграђено је у препознатљивом аустроугарском стилу, али у сећању остају темишварски тргови и њихова ширина. 

Темишвар красе три велика трга, тако да осим доброг шопинга и јефтиних летова, овде можете доћи да уживате у њиховим лепотама, али и у бројним манифестацијама које ће се одржавати током целе године.

Ако не будете имали срећу са временом, заклон од кише можете пронаћи у бројним ресторанима. Храна је слична нашој, али се могу пронаћи и специјалитети који су специфични за Румунију. 

Музика на сваком кораку

Шетајући градом, чућете музику на сваком кораку. Улични свирачи ће вас можда натерати да заплешете, а ако желите нешто конкретније, у Темишвару се одржавају бројни концерти и музички фестивали.  

Иако се организатори труде да провод буде незабораван, за праву журку је можда најбоље да се укрцате на неки од бродова који плове Бегејом. 

Шта год да изаберете, нећете погрешити. 

среда, 29. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије