Читај ми!

Барселона, Гаудијево ремек-дело

Екипа РТС-а је недавно боравила у Барселони, престоници Каталоније. Седам дела Антонија Гаудија у овом граду проглашено је светском културном баштином.

Антони Гауди, шпански и каталонски архитекта познат је по свом јединственом стилу, насталом почетком прошлог века, са више здања у престоници Каталоније, Барселони. Седам његових дела у овом граду проглашено је светском културном баштином.

Наш обилазак Гаудијевих здања почиње на брду Ел Кармел, које је некада било периферија, а сада један од најпосећенијих делова Барселоне. Ту је Парк Гуељ.

Парк Гуељ је Гаудијево ремек-дело. Овде је провео двадесет година живота, а његова кућа је сада музеј. И за парк Гуељ је инспирацију пронашао у природи, избегавајући праве линије. Пројекат парка Гауди је урадио у свом препознатљивом стилу. Таласасти облици, понекад издашно украшени мозаицима од поломљених керамичких плочица, насталих посебном техником „тренкадис“ коришћеном у каталонском модернизму.

Идемо затим ка центру града, тамо је још неколико Гаудијевих ремек-дела.

Каса Мила је грађена од 1905. до 1910. године и још је један савршен Гаудијев пример оригиналног каталонског модернизма.

Фасада је урађена од природног камена, осим крова који је покривен белим керамичким плочицама. На крову се налазе излази и димњаци који, прекривени стаклом разбијених флаша, личе на главе ратника под шлемовима.

Кућу Батљо (Casa Batlló), у власништву локалног индустријалца, Гауди је преуредио у свом екстремном стилу. Обновио је фасаду, ентеријер, али и намештај. Фасада изгледа као живи организам који вибрира.

Године 1883. Гауди добија позив да преузме грађење цркве Саграда фамилија (La Sagrada Família – Света породица). Свом ремек-делу посвећује последње године живота.

Гауди је на пројекту Саграда фамилија радио пуних четрдесет година, од тога последњих петнаест искључиво на том пројекту. Остала је недовршена након његове смрти 1926. године, и још се гради. Према садашњим предвиђањима биће завршена 2028. године.

Саграда фамилија је данас један од најпосећенијих споменика у Шпанији. Новац од улазница користи се за њену изградњу.

Истраживање непознатог, стварање оригиналног стила, потрага за лепотам и смислом водиле су њеног творца до овог здања пред којим застаје дах. Ова јединствена грађевина, са безброј детаља у унутрашњости и на фасади када буде завршена биће највиши верски објекат на свету.

У њеној крипти сахрањен је њен генијални архитекта Антони Гауди.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара