Читај ми!

Ни Андрићу није било јасно шта то Сокобања има, али је знао да му много прија

Чак трећина ваучера прошле године искоришћена је у Сокобањи која, опорављајући се од прошлонедељних поплава, обележава 186 година од доласка првих туриста.

Све је више оних који би да се и сами увере да ли још важи Нушићева тврдња да се у Сокобању долази стар, а из ње одлази млад, па је то из године у годину наша најпосећеније туристичко место.

Природа је овде била широке руке, дарујући ваздух који крепи и лечи плућа. За болне кости и урогениталне проблеме ту је чак шест различитих термоминералних, лековитих извора и обновљено турско купатило, Милошу Обреновићу омиљено.

„Чувене су и познате приче родитеља деце која су оболела од астме и која су од малена долазила овде, па сада та деца доводе своју децу знајући какво су искуство имали, а то је болест која се ипак у великој мери наслеђује“, наводи др Ивана Филиповић, директорка специјалне болнице Сокобања.

Бању чувају нетакнуте планине Ртањ, Озрен, Девица и Буковик. За уздахе и селфије ту је и наше прво заштићено природно добро, водопади Мала и Велика Рипаљка, а обала Бованског језера сваког лета дочекује купаче.

„Сокобања је зелена од краја марта па скроз негде до октобра, а онда крећу неке лепе боје – жута, наранџаста, црвена, љубичаста. Тако да овај простор привлачи људе током целе године“, наглашава Младен Антић.

Бања није само лечилиште већ је и шетња више од 180 година дугом историјом туризма, кроз варошко језгро и један од најстаријих паркова у нашој земљи.

„Ове године, 21. јуна навршило се 186 година организованог туризма, чак четири године више него како је почео организовани туризам у свету. По налогу књаза Милоша Обреновића 8. јуна по старом, 21. јуна по новом календару, написан је први здравствени упут којим је заставник Алекса Лазаревић из Крагујевца упућен на лечење и употребу термалне воде баш овде у Сокобањи“, истиче Љубинко Младеновић из ТО Сокобања.

Сваке сезоне у своју ниску бања дода по неки нови бисер. Пуним сјајем сија хотел „Сунце“, приводи се крају изградња још једног модерног објекта „Натали спа“, уређују се шеталишта, праве нове бициклистичке и пешачке стазе, али и постројења за прераду отпадних вода.

„Оно што је стратешки најважније, то је што је и председник обећао приликом обиласка Сокобање, а то је излазак на ауто-пут који је Сокобања деценијама чекала. Имамо најаве да ће већ до краја године почети радови. То је оно што је стратешки важно за развој Сокобање као туристичке дестинације“, наглашава др Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

Ја не знам чега стварно има овде, али знам да после 15, 20 дана боравка у Сокобањи радим целу годину у Београду као препорођен“, записао је Иво Андрић. Од Сокобање до Нобела, лако му поверује поглед кроз прозор апартмана у хотелу „Моравица“ у коме је започео писање романа На Дрини ћуприја.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара