Читај ми!

Српски туристи и даље највише воле летовања у Турској

Турска ове године очекује 50,59 милијарди евра прихода од туризма, који ће добо доћи привреди да се полако опорави од последица разорног земљотреса. Туристичка сезона је већ почела, а са њом и први чартер летови из Србије.

Српски туристи воле Турску, а то потврђује 360 000 људи колико је прошле године посетило ту земљу. Процењује се да ће ове године тај број бити већи, иако су цене више за око 30 одсто.

Као разлог наводе дисбаланс валута, лире, долара и евра“, рекао је Иван Анастасов, представник туристичке агенције.

Туризам је индустрија која Турској доноси велики приход. Током прошле године рекордних 46,3 милијарде долара. Турску је у 2022. години посетило око 45 милиона туриста, што је скоро као пре пандемије.

„Имамо госте из Немачке, источне Европе, Балтичких земаља и Русије“, истакла је Банос Бај која се бави туризмом у Турској.

Очекивања од овогодишње сезоне су велика, а приходи од туризма достижу десет одсто бруто домаћег производа па Турска очекује скоро 51 милијарду евра прихода од туризма. То би помогло привреди да се полако опорави од последица разорног земљотреса у фебруару.

Када причамо о земљотресу, овде се не осећају последице у физичком смислу, али су Турци свакако емотивно јако тужни обзиром на то шта се целој нацији догодило. Али, да направим једно поређење. Од анталијске регије до простора где се десио земљотрес има око 1200 километара“ рекао је Иван Анастасов, представник туристичке агенције.

Како би туризам требало да буде као двосмерна улица, занимљиво је колико су турски туристи заинтересовани за одмор у Србији. Према званичним подацима на врху су листе најбројнијх гостију са 450 хиљада остварених ноћења у прошлој години.

„Ја лично много волим Србију, имамо много тога заједничког, гастрономију, културу. Често путујем у Србију ради посла и када сам тамо стварно сам срећан ,а такође и када видим српске туристе овде“, рекао је Гурсел Каја, хотелијер у Белеку.

Мај по посети показује да ће и ова летња сезона за Турску бити изузетно успешна Хотели раде пуним каацитетима, најтраженије су ол -инклузив услуге по којима су овдашњи хотели међу најбољима у свету, а већ сада на аеродром у Анталији слеће стоинак авиона, међу њима и чартери из Србије.

понедељак, 02. октобар 2023.
12° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"