Читај ми!

Обновљена тврђава Фетислам, још један драгуљ на туристичкој мапи источне Србије

У Кладову ће вечерас свечано бити отворена обновљена тврђава Фетислам из 16. века и Летња позорница, на којој ће наступити симфонијски оркестар. Тврђава Фетислам, јединствени културно-историски комплекс, упориште је за развој туризма не само у општини Кладово већ и у Доњем Подунављу. Радови су трајали три године, а средства су обезбедили ЕУ и Влада Србије. Отварању ће присуствовати и председник Србије.

Најстарији опис војног турског утврђења од 1.100 корака, у обиму, на обали Дунава, дао је турски путописац Евлија Челебија. Мали град са двоструким зидовима грађен је 1524. године, у облику четвороугаоника са дванаест кула да би доцније саградили и Велики град, свеукупно на 16 хектара.

Тврђава Фетислам је по много чему специфична, годинама је урушавана, освајана, али су нам Турци и наш народ оставили заиста вредну колекцију са којом можемо да радимо, а на нама је да то чувамо“, каже Александра Васиљевић, ВД директор ТО Кладово.

Обновљене су улазне капије, лагуми, летња позорница, комплетни бедеми. Саграђен је и модеран посетилачки центар који повезује Мали и Велики град, а чуваће вредне експонате и изложбе доступне посетиоцима. Туризам у општини Кладово обнављањем тврђаве Фетислам добија велико појачање.

„Ја заиста мислим да неће да неће само туризам у општини Кладово унапредити, него ће то унапредити туризам у целој источној Србији. За Кладово је заиста битно што смо обновили тврђаву, захваљујући ЕУ и Влади републике Србије“, наводи председник општине Кладово Саша Николић.

У општини Кладово број ноћења се утростручио у последњих пет година. Највернији свакодневно су посетиоци из Турну Северина и Крајове из суседне Румуније.

Оно што је карактеристично за летњу позорницу на тврђави Фетислам је чињеница да сви програми и концерти који се овде буду одржавали, подједнако добро чуће се чак преко Дунава у суседној Румунији.

Голубачка и Рамска тврђава, Лепенски Вир, тврђава Фетислам, Рајачке пивнице и Феликс Ромулиана, појавиће се као пакет туристичке понуде источне Србије и Доњег Подунавља.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво