Читај ми!

Лепенски вир - миленијуми историје

Откриће Лепенског вира било је сензационално, шездесетих година. Култура Лепенског вира, потпуно оригинална, сврстала је то организовано насеље из праисторије у врх европске цивилизације мезолита. После паузе због ковида, поново стиже све више посетилаца из целог света, а сада, захваљујући савременој технологији, могу и да виде лепенског човека.

Годишње осамдесет хиљада људи посети Лепенски вир. До Доњег Милановца, из целог света, стижу крузерима, а Ђердапском магистралом и бициклима.

Наши научници и иноватори први на свету, успели су да реконструишу емоције лепенског човека,који је живео на овом подручју пре десет хиљада година.

"Та особа је живела око 60 година,била је висока 178 сантиметара и тешка око 70 килограма, а вероватно је у заједници представљала шамана“, рекао је Владимир Нојковић,директор туристичког простора „Лепенски Вир“.

Докторка Стефановић је уз помоћ научног тима и биоархелогије, оживела становника најнапредније праисториске насеобине. Осим што је знао да сагрди кућу, бавио се и уметношћу. Фигурине риболиких облика, помало и гротескне, прославиле су налазиште.

Доњи Милановац, седиште је и националног парка Ђердап у коме су атрактивни видиковци, Рајкова пећина, Ваљапрераст.

"Сад радимо нову пијацу сувенира, дечије игралиште, јавну чесму, нову расвету. Засадићемо 240 стабала и 1.600 ружа“, рекао је Драган Поповић, председник општине Мајданпек.

Један од најлепших градића у доњем Подунављу има и нови пристан за речне крузере. Ове године очекује се више од 300 крузера. Уз рудник, за општину Мајданпек, туризам је најважнија привредна грана.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара