Читај ми!

Замак Солотник или Јеринин град од средњег века чува со и „можда“ ћуп са дукатима

Солотник је археолошки локалитет код Бајине Баште, познат и као Јеринин град, на коме доминирају рушевине средњовековног замка. Житељи Солотуше надају се да би замак могао постати туристичка атракција.

Међу туристичким атракцијама на Тари свакако је и утврђење које се издиже изнад Солотуше. У народу се смата да је Солотник запаво Јеринин град, али то није историјски утврђено.

„Још 2006. године су вршена археолошка истраживања и претпоставља се да је ово утврђење од неког властелина из 14. века. Има доста анегдота. Прича се да ће када буде рудник соли у Солотуши, Србија живети у благостању. Да је овде негде закопан и казан са дукатима, али то још нико није пронашао“, каже Радован Стаменић, привредник и иницијатор за обнову Солотника.

Утврђење је површине око 400 квадрата. Дужи део зидина је 28 метара, док су бочне стране дупло краће. Једини је такав објекат на Тари, али се сматра и јединственим у Србији.

„Пре две године професор Мирко Ковачевић је дошао овде. Он је био вођа тима за обнову Хиландара после пожара. Погледао је ове темеље и зидове и дао своје мишљење и предлог да би било одлично да се овај део обнови. То би био једини замак обновљен у овом делу Србије“, истакао је Радован Стаменић, привредник и иницијатор за обнову Солотника.

Иницијатори за обнову још увек нису остварили контакт са француским стручњацима, који у Србији бораве са мисијом обнове двораца и летњиковаца.

Пројекат за обнову овог средњовековног замка је у фази израде,  али би им у томе свакако добро дошла и помоћ Француза.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара