Читај ми!

Обичај посматрања јесењег лишћа дубоко је уткан у јапанску културу

Мада за који дан и званично почиње зима, у далеком Јапану, на обали Пацифичког океана, температуре су још увек релативно високе и тамошњи становници ових дана уживају у традиционалном обичају разгледања јесењег лишћа.

Свеже, али сунчано време са пуно светлих и прозрачних дана, од којих понеки буде топао као у рано пролеће, карактеристично је за новембар и децембар на пацифичкој обали Јапана.

У то време, захваљујући богатом плашту шареног јесењег лишћа, паркови, кампуси универзитета и храмови заблистају, а ободи планина, брда и долине се упале, те неколико недеља пламте у свим нијансама жуте и црвене боје.

Тада се стотине хиљада Јапанаца запути у обилазак паркова и храмова, на излете у шуме и планине, односно, планинске бање и јавна купатила са циљем да уживају у ватреној лепези јесењег лишћа.

Широм света познат је јапански обичај разгледања пролетног бехара, нарочито трешњиног цвета. Међутим, у Земљи излазећег сунца културолошки је битан и обичај разгледања јесењег лишћа, посебно оног црвеног.

Обичај да се у природу изађе управо ради посматрања јесењег лишћа потиче из раног средњег века када су јапански дворјани ишли у планине и брда у околини тадашње престонице Кјото да би опевали лепоту, али и пролазност тог лишћа, упоређујући их често са карактером љубави и људског живота уопште.

Обичај посматрања јесењег лишћа и шире, блиског праћења вегетативних промена у природи, дубоко је уткан у ткиво јапанске културе и друштва, па поред богатог песничког корпуса на ту тему, постоји и хиљаде публикација као што су збирке уметничких фотографија и туристички водичи који представљају шуме, храмове и паркове са најлепшим листопадним дрвећем.

Јапански свештеници и хортикултуристи са пажњом бирају и распоређују одређене врсте листопадног дрвећа као што су јавор или храст, комбинују их са маховином и другим биљем и уклапају с традиционалном архитектуром, како би у јесен постигли посебан естетски угођај. То се нарочито може видети у зен храмовима.

Јесење лишће се чак користи и као украс у излозима продавница и при аранжирању јела у ресторанима традиционалне јапанске хране. Јапан је вероватно у свету јединствен и по томе што се у метеоролошким прогнозама у тој земљи поред информација о температури, ветру и падавинама, дају и обавештења о томе кад и у којем делу земље је поцрвенело лишће, односно, где и у којој мери цвета пролећни бехар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије