Читај ми!

Кипар – сунце, љубав и, наравно, халуми

Кипар је острво сунца, љубави и добре хране. Налази се на раскршћу између Европе, Азије и Африке. Кипрани су познати по прављењу традиционалне хране. Екипа РТС-а посетила је госпођу Софију Киријаку, која свакодневно прави сир халуми, јогурт и хлеб од киселог теста који пече у пећи на дрва. За тај део посла задужен је њен муж Андреас.

Кухиња је право богатство Кипра. Егзотични укуси и мириси просто омамљују. На јеловницима су морски плодови и мешавина грчке, медитеранске и оријенталне кухиње.

Кипрани су прави љубитељи добре кухиње, а у понуди су им најразличитији специјалитети.

Међу њима је сир халуми, специјалитет Кипрана. Специфичног је и посебног укуса. Да бисмо сазнали како се припрема, посетили смо село Летимбу, близу Пафоса, на око 400 метара надморске висине. Домаћинство воде бачни пар Софија и Андреас Киријаку.

Халуми је национални сир Кипра – водећи специјалитет кипарске кухиње. То је полутврди бели сир који се прави од свежег овчијег или козјег млека – са додатка крављег или без њега.

„Потребно је 20 литара козјег млека. У њега се додаје овај прах, попут желатина или густина како би се згуснула маса. Чим се коза помузе, сачека се један сат и тако топло млеко се сипа у велику посуду. Када маса очврсне, убацује се у корпице. Потом се ложи ватра и тако се добије рикота. Када млеко проври, ове корпице се опет врате. Додају се со и мајчина душица. Тада је практично сир готов. Убацује се у тегле, запремине три килограма“, објашњава Софија Киријаку.

Док је још млад, може се служити са циметом и шећером. Уз то иде и хлеб. Прави се са шарама.

„Ово је хлеб који се носи у цркву и за причешће. Овде пише Исус Христос побеђује“, додаје Софија.

Халуми је понекад зачињен наном. Најукуснији је кад се грилује и прелије са пар капи лимуновог сока, док га Кипрани током летњих месеци једу у комбинацији са лубеницом. Има га у сваком ресторану на Кипру, а служи се и као предјело.

Годишња потрошња халумија на Кипру је осам килограма по становнику и по томе превазилази све остале сиреве. Халуми није само производ Кипра, већ је део његовог културног наслеђа и традиционалног руралног живота. Наравно, ту су и незаобилазни сувлаки и гирос, као и лукумадес, укусна и сочна крофница преливена медом.

Да је фуруна спремна за убацивање теста, проверава тако што убаци шаку брашна. Ако се „спржи“, печење хлеба може да почне. Док се хлеб пекао, прве кришке халумија су готове.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије