Читај ми!

Дани вина на Фрушкој гори, а где је вино, ту су и домаћи сремски производи

У сусрет београдском Сајму туризма на Фрушкој гори су одржани Дани вина. Организатори су желели да представе потенцијале винског туризма који може да сачува наша села.

У фрушкогорско село Ривица има око 500 становника, али су ове године угостили скоро три хиљаде посетилаца на „Данима вина“. Већ више од 20 година Ривичани славе вино, а где је вино ту су и домаћи сремски производи који привалаче посетиоце од Новог Сада до Лесковца.

„Суштина ове манифестације јесте да се утврди чије вино је боље у нашем селу, с обзиром да Ривица важи за село где је свака кућа мала фабрика вина и да свака кућа производи вино да л' за сопствене потребе, или у комерцијалне сврхе. Имамо негде око пет регистрованих винарија“, наводи Горан Ерор рганизатор „Дана вина" у Ривицама.

Једна од њих је и „Комуна“ која се налази на јужним падинама Фрушке горе. Донедавно су се овде налазила три неупотребљива објекта – стари подрум, девастирана воденица из 1763, по последњем воденичару позната као деда Ђурина, једна од најстаријих у Војводини, и свињац.

Доласком породице Влаховић, а пре свега Марка и Матије, на овом простору никао је салаш. Матија је дипломирани економиста. Економију је завршио у Русији, а Марко је турзмолог са дипломом из Швајцарске.

Винарија „Комуна“ за производњу својих вина користи 20 хектара сопствених винограда. На виноградима, кажу домаћини, чује се најлеши цвркут фрушкогорских птица.

„Ми се налазимо у Националном парку Фрушка Гора и то су све птице са овог подручја. Када је лепо време, прво што приметите када дођете код нас у винарију је цвркут птица. То је нешто прво што смо спазили када смо дошли на овај локалитет и онда смо одредили сваком вину птичицу која одговара карактеру вина“, објашњава Матија Влаховић из винарије „Комуна“.

Овде се поштује и природа и традиција. На самом слашу, уз домаћа вина, локални производи добрих комшија, а у понуди је све од старинских јела до потажа и куварских специјалитета млађег брата Марка.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара