Читај ми!

Црноречје је посебно занимљиво авантуристима и љубитељима природе

Општина Бољевац је општина у Зајечарском округу са седиштем у истоименом градском насељу. Овај крај познат је и по називу Црноречје по реци Црни Тимок, која тече кроз централни део општине. За туристе је посебно атрактивно његово врело које се налази у селу Криви Вир.

У брду међу стенама од којих једну зову љубавна, извире Црни Тимок.

„Некада је ово било живо село. Било је ту много воденица, укупоно седам, данас ради једна само, ето", каже Микица Милановић из МЗ Криви Вир.

У селу Криви Вир живеле су и многе познате личности.

„Од познатијих, Војислав Илић млађи, затим Мирјам је овде као ућитељица службовала, можда је неко од њених дела и настало овде у овом селу", додаје Милановић.

Туристички потенцијали општине Бољевац су изузетно занимљиви посебно авантуристима и љубитељима природе. Најзначајнија туристичка атракција је планина Ртањ.

„Најзначајнији успон на Ртањ свакако су Божићни успон на Ртањ, затим Видовдански који је ноћни, и Бамби успон који је намењен најмлађима, почетком септембра", напомиње Драган Милојевић, директор ТО Бољевац.

Лепоте ових предела обилују разноврсним растињем и биљкама. Познат је и благотворан чај са ових простора, а сваке године традиционално се одржава и манифестација „Берба ртањског чаја".

„Најкаректаристичнија травка овде код нас је ртањски чај планински чубар, има га у приморју то је приморски. Исти су по изгледу, али је разлика по мирису, укусу и кавлитету.Требало би сви да дођу овде код нас да обиђу, уживају у клими, води, ваздуху да виде дивну и храну, а нарочито људе", сматра Бојан Радосављевић из Планинарског клуба „Шиљак".

Како најављују у Бољевачком крају ускоро почињу припреме за предстојећи фестивал „Златне руке Црноречја" на којем ће бити представљена етно-храна овога краја. Сваког другог викенда у јуну у Бољевцу се одржава Фестивал народног стваралаштва „Црноречје у песми и игри".

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара