Читај ми!

Карневали у доба короне

Док свет већ три године пати због пандемије која утиче на све аспекте живота, ово доба године време је да се подсетимо и карневала, шарених, веселих парада, које је ова глобална пошаст такорећи искоренила. Посетили смо карневал у Патри, највећи у Грчкој и један од најмасовнијих у свету, који се већ трећу зиму заредом прославља само симболично. 

Машкаре, машкаре...

Време карневала,  иако туробно зимско у већини Европе, у многим земљама у којима је ова традиција популарна, највеселије је доба године. 

Ван Европе, највећи и најатрактивнији свакако је карневал у Рио де Жанеиру, који је и ове године због короне у другачијем и скромнијем издању од оног на које смо навикли. Главна парада популарних школа самбе, која је сваког фебруара привлачила стотине хиљада туриста, због омикрон вируса померена је за април, када се очекује пад броја заражених. 

Ипак, карневал је званично отворен 27. фебруара, са уобичајеним мноштвом веселих људи на улицама, без маски и одстојања, уз много плеса и музике. 

И очекује се пад броја заражених за месец дана! Где је ту логика не знају вероватно ни они који прописују све апсурдније мере широм планете, толико бесмислене и толико различите од земље до земље, компликујући нам додатно свима животе. 

У Венецији, карневал је одржан од 12. фебруара до 1. марта, без специјалних мера, али некако тихо, неприметно. Као да су се сви прибојавали да објаве вест. На Тргу светог Марка блистали су елегантни и раскошни млетачки костими. Али, чини се, недостајало је уобичајено весеље. Мото традиционалне манифестације ове године, симболично - "Сети се будућности". Карневал наде и вере да ће ипак једном све бити као некад.

И у Грчкој карневали су одувек обележавани као важан догађај. Сваки регион има неку своју специфичност: од посвета античким боговима вина и изобиља, спектакла у венецијанском стилу на Крфу, преко уличних "ратова брашном" у месту Галаксиди, као сећања на отпор турском окупатору, до забрањиваног "фестивала фалуса" у Тирнавосу код Ларисе, где се слави плодност земље и захваљује природи на даровима. 

Ипак, свакако најпознатији и најмасовнији је фестивал у Патри, престоници Пелопонеза и западне Грчке, трећем највећем граду у тој земљи и луци одакле испловљавају бродови ка западу Европе и заласку сунца.

Карневал у Грчкој традиционално почиње 60 дана пре Ускрса и траје три недеље, а завршава се на Чисти понедељак, први дан ускршњег поста. 

Кулминација тронедељних шароликих фешти, маскарада и дечијих радионица у Патри су три грандиозне параде последњег викенда: дечија, ноћна и велика недељна. Регистрација за учешће траје више од месец дана унапред, а многи се за карневал спремају целе године. Правила налажу да свака тематска костимирана група која учествује не може имати више од 300 чланова. Укупни број учесника параде у атрактивним костимима лимитиран је на 35 хиљада! Можете само да замислите колико импресивно све то изгледа, док весели костимирани плесачи цупкају на карневалским покретним платформама са џиновским декорисаним фигурама, док их на улицама широм града посматра триста хиљада људи.

Руку на срце, кореографија, гламур, и атрактивност разголићених лепотица, прилично заостају за оном у Бразилу, али важно је да се сви добро забављају.

Случајност или не, али познато предграђе Патре, са хотелима и клубовима отвореним до зоре, зове се управо - Рио. 

Овако импозанта парада изостала је нажалост и ове године, већ трећи пут. 

Ипак, током целог карневалског периода било је живописних дешавања, која као да су се прошверцовала у општем вапају за нормалним животом. 

Тако је на "цикнопемпти", традиционални "роштиљски четвртак " цела Патра мирисала на сувлаки који се окретао на граделама на сваком ћошку. Готово да није било породице која није изашла напоље и ручала или вечерала у некој од таверни, или купујући по ражњић или гирос онако с ногу.

Популарна певачица Ана Виси, снимала је у згради позоришта весели видео спот за пригодну песму "Патрино карнавали", посвећену овој манифестацији.

Било је и разних костимираних окупљања за малишане, на бициклима, са мноштвом кловнова, шарених балона и конфета.

И сама недељна парада на главном градском тргу ипак није изостала, иако је протекла у симболичној форми, са карневалском поворком разнобојних вагона, са којих су учесници у црвеним мундирима бацали многобројним окупљеним Патранима чоколадице, специјално упаковане за ту прилику.

Чак им је и небо ишло на руку, јер је упркос суморном кишном викенду, та недеља средином дана била баш окупана сунцем.

Карневал је дошао и прошао. 

На трговима и ћошковима широм града високе фигуре Арлекина, Коломбине, разних дворских луда и пајаца стоје и даље, иако је фешта већ готова и као да пркосе, ишчекујући нека боља нова, а стара времена.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара