Читај ми!

Балат – скривени драгуљ Истанбула

Кажу да је Балат најбоље чувана тајна Истанбула. У том делу града вековима су живели Јевреји, а поред њих Јермени, Грци и Турци. Балат је један од најстаријих квартова на Златном рогу.

Зову га скривени драгуљ Истанбула. Балат је историјско насеље у коме још од 15. века живе Јевреји. Опстао је и током византијског и османског периода и још чува дух протеклих времена и различитих култура.

Делови некада моћног Константинопоља назиру се по целом кварту, а остаци зидина уклопљени су са зградама које су настале вековима касније.

Јдна од таквих је и кафана „Агора“, што на грчком значи Трг. Основао ју је једна грчки капетан још 1890. године.

„Она је и са историјског и са туристичког аспекта значајна управо зато што је била тема многих испеваних и написаних песама. Угостила је много филмских звезда и уметника и у њој је снимљено чак 286 филмова“, наглашава туризмолог, Магдалена Јевђић.

Улице Балата данас су препуне различитих и веома оригиналних кафића, који су смештени у приземљима старих кућа. Фасаде су украшене најнеобичнијим предметима, луткицама, цвећем и муралима.

Власници су љубазни, причљиви и насмејани и спремни да објасне све што пролазнике занима.
Стрме улице крију антикварнице у којим се свашта може наћи. Од веома старих и вредних инструмената до ретких винил плоча, грамофона и комада намештаја.

У свакој од радњи понудиће вам чај или кафу, и са поносом показати најстарије и највредније ствари.

„Срећан сам када ми долазе туристи. Њих обично интересују ситни, али стари предемти. Већи експонати имају око 30 килограма, па њих не могу да понесу са собом. Најстарији у радњи је један бакрач из османског периода“, каже Јасин Гоцет, власник антикварнице.

Стари комади одеће су у винтџ бутицима. И они су веома привлачни туристима који овај део града посећују и због боемске и хипстерске атмосфере.

Балат се сматра најшармантнијим квартом у Истамбулу. Због јарких боја, аутентичне архитектуре омиљено је место за фотографисање. Од 1985. године овај кварт се налази на Унесковој листи заштићене културне баштине.

У оквиру Унесковог пројекта обновљено је пет кућа. Због њих туристи и долазе у овај добро скривени део Истанбула, а онда открију и остале дражи изузетног и несвакидшањег Балата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије