Читај ми!

Зашто се о лепоти Бобије и њеним хладним изворима прича надалеко

Планину Бобију код Љубовије, смештену између десне обале Дрине, Соколских планина, Јабланика, Медведника и кањона Трешњице, називају нетакнутим драгуљем Западне Србије. У видиковцима и бројним изворима хладне воде дуго су уживали само локални мештани и ретки љубитељи природе, а онда се лепота Бобије прочула надалеко.

У подножју Бобије живи тридесетак мештана, а нешто даље ка њеном врху, на надморској висини од око 1.200 метара, може се видети тек понека кућа. Воле, кажу, природу, срећни су, чувају Бобију, дочекују и испраћају оне који сврате.

„Долазе овде планинари, долазе за Дринску регату. Овде је чист ваздух, добра вода", рекао је Радосав Живановић, мештанин Бобије.

Вилијем је из Холандије. Његова жена је са Бобије, па овде долазе сваке године већ скоро педесет година.

„Прошли пут били смо три месеца овде. Мени је овде лепо, ја уживам овде", тврди Вилијем.

Селимир Јањић је једини који је из града дошао на Бобију. Од дедине скромне куће и дворишта направио је планинарски дом. Сада је власник Планинарског дома.

Све је, каже, почело случајно. Желео је само да направи место где ће његови пријатељи моћи да преноће. Данас - свраћају многи.

„Ја сам то све надограђивао једно по једно, па поправљао, неке ствари кориговао које нисам добро замислио или нисам добро урадио. Онда су долазили и моји пријатељи који су ме усмеравали, односно, видео сам које су њихове потребе, па сам ја то прилагођавао њима и гостима. Али, у суштини, све сам радио за своју душу и оне ближе моје пријатеље", каже Селимир.

На Бобији је скоро све непредвидиво, па се и време брзо промени. Они који су на нешто вишој надморској висини, уживају у снегу. Хладно је, чист је ваздух, прелеп поглед. Оно по чему је Бобија најпознатија, јесу брзи и хладни извори пијаће воде и бројни видиковци.

„Можемо да кажемо да је то једна од најлепших средњих планина, с обзиром да је њен највиши врх Торничка Бобија висок 1.172 метра. Она је највиша планина у Мачванском округу, иначе припада Подрињском округу и Азбуковици у општини Љубовија", рекао је Јовица Радовић из Планинарског друштва Торничка Бобија.

У близини су и река Дрина, кањон Трибуће, Зворничко језеро, бројна места за пецање или камповање. Можете овде, кажу, шта год пожелите.

Најлепше је лети или на пролеће. А они који су овде стално, уживају и када нема никога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара