Читај ми!

Куршумлијска бања израња из сна и позива и туристе и становнике

Куршумлијска бања једна је од најстаријих у Србији и у њеним лековитим водама уживали су још стари Римљани. Не ради већ две деценије, што је довело до масовног исељавања становништва. Обновом хотела, који ће бити завршен наредне године, живот се полако враћа и у ово место. Све је више повратника, али и оних који би да овде купе земљиште и баве се туризмом.

Застава на крову, по старом српском обичају, означава завршетак куће. Већина мештана Куршумлијске бање окупила се на моби, како би са Јовановићима поделила срећу. После више деценија, ово је прва кућа, саграђена у крају, из кога се до сада само одлазило.

„Надамо се да се још младих врати. Ево, буразер, решио је да направи тај објекат. Надамо се да га напуни децом“, каже Срђан Јовановић из Куршумлијске бање.

Откако је пре две године почела обнова хотела, људи су видели шансу за повратак. Живомирка, која овде живи десет година радује се доласку нових комшија. Каже и да све више њих долази и пита за цену некретнина или слободан плац где могу нешто да саграде.

„Више њих се враћа и они што су мање долазили сад долазе чешће. Тако да, много је живо сад у Бањи, сасвим је друга прича“, објашњава Живомирка Ђорђевић.

„Изградња 'Жубора' је препород за цео овај крај. То је једно боље сутра, шанса да људи живе, да села једноставно опет оживе. Да то заличи на нека времена када су села била пуна и житеља и деце и свега“, истакао је Љубиша Брадић, председник МЗ Куршумлијска бања.

Некада је Бања имала 3.000 становника, сада их је у читавом крају, који обухвата двадесетак села дуж административне линије са Косметом, једва четиристо.

Стари Римљани користили благодети Куршумлијске бање  

За Куршумлијску бању знали су и стари Римљани. О томе сведоче бројни споменици које су овде оставили римски великодостојници у знак захвалности богињама вода.

Богатство термоминералних вода и њихова моћ исцељења, утицали су на то да се овде сагради једна од најпознатијих бања у Југославији. Након година пропадања, враћа се првобитном власнику – компанији „Планинка“, која интензивно креће у обнову и доградњу хотела.

„Главне делове смо урадили, али предстоји нам још једно годину дана рада, тако да имамо нове садржаје, нове базене, велнес центар, нови медицински блок“, наводи Радован Раичевић, извршни директор АД „Планинка“.

„Поред свих врста сауна, слане собе и ледене пећине, велнес се може похвалити површином од 3.000 квадрата и директним визуелним контактом са природом. То омогућује стаклена фасада објекта и нови базени који су у непосредној близини реке“, указао је архитекта Милош Вељовић.

У централном делу Бање биће обновљен парк и уређене стазе здравља, дуж којих ће се налазити реплике римских записа и богиња, као сведочанство вишевековног благотворног утицаја овог поднебља. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво