Откривен морски црв стар 425 милиона година

Остаци праисторијској морског црва старог 425 милиона година ископани су у британском селу Лентвардајн.

Научници верују да је откривени црв (Radnorscolex latus) живео на дну океана пре 425 милиона година, када је британско острво било под водом.

Иако су фосилни остаци Radnorscolex latus-а први пут откривени пре једног века, технологија није била довољно напредна да омогући палеонтолозима да их детаљно испитају.

Стручњаци из Природњачког музеја у Лондону користили су најсавременије технике снимања како би анализирали остатке.

Налази су показали да је овај црв имао редове оштрих зуба и кука на глави, које би се закачио за земљу и померао снагом свог тела. 

Упркос томе што је грабежљивац, анализа показује да је био дуг само осам центиметара.

Истраживачи су рекли да Radnorscolex latus припада групи изумрлих животиња сличних црвима познатих као палеосколециди, које су потпуно збрисане пре око 400 милиона година због брзе промене климе и нивоа мора.

Анализа остатака указује да је црв имао грло које је могао да избаци из себе да би хватао храну на дну океана, а према речима Ричија Ховарда из Природњачког музеја у Лондону, црв подсећа на огромне црве из познатог холивудског филма "Дина".

"Мислимо да нису били сувише пробирљиви када је реч о исхрану и вероватно су гурали грло у блато и хватали шта год би пронашли", рекао је Ховард.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије