Читај ми!

Сат за планету Земљу – у 20.30 угасите светла на сат времена

У оквиру акције "Сат за планету" широм света од 20.30 до 21.30 гасиће се на сат времена светла, јавна и декоративна расвета. Ово је једна од највећих планетарних иницијатива за очување природе и животне средине коју подржава 190 земља, међу којима је и Србија.

Сат за планету Земљу – у 20.30  угасите светла на сат времена Сат за планету Земљу – у 20.30 угасите светла на сат времена

Акција "Сат за планету“ покренута је у Сиднеју 2007. године и сваке године добијала је све већу подршку широм света. На сат времена гаси се јавна расвета где је то могуће, декоративно осветљење, гасе се светла у компанијама, као и у домаћинствима.

Процене су да за тих сат времена свет уштеди од 10 до 12 одсто струје. Позива се на рационалну потрошњу енергије, али је циљ укључивања у акцију много шири. Порука је да се скрене пажња на трошење природних ресурса.

Александра Угарковић из Светске организације за природу истакла је да се и ове године није много одступило од прошлогодишњег концепта. Опет је реч о шумама и током ове и почетком следеће године посадићемо поплавне шуме на површини од 36 хектара.

Садићемо белу и црну тополу и храст лужњак, а идеја је да се сачува једно од мочварних станишта у Србији у специјалном резервату Горње Подунавље, које је део европског Амазона и првог резервата биосфере заштићеног подручја сливова река Муре, Драве и Дунава.

Светска организација за заштиту природе има податке о стању природних ресурса, биљног и животињског света.

Подаци о трошењу природних ресурса су забрињавајући

О томе на који начин користимо ресурсе и опходимо се према њима, најбоље говори податак да смо започели свој еколошки дуг према планети 8. јула 2023. године. Природна средства које нам она спреми и обнови за период од годину дана ми потрошимо већ у првој половини године.

О томе сведочи наш начин према природи, крчимо шуме у неограниченим количинама, трошимо воду, да би смо земљиште претворили у пољопривредно и добили храну. Онда око 40 одсто произведене хране на свету бацимо", рекла је Александра.

Да ли постоји решење?

Решења су у човеку и треба да почнемо да размишљамо о томе да ову планету треба да оставимо поколењима која долазе и да треба да се понашамо одговорније. Да почнемо да размишљамо да нисмо једини на планети“, рекла је Александра Угарски.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво