Читај ми!

Лед на Антарктику никада није био тањи, напомињу научници

Морски лед на Антарктику достиже алармантно низак ниво трећу годину заредом. Морска површина под ледом око Антарктика пала је на ниво испод два милиона квадратних километара, откада су 1979. године почела сателитска мерења.

Лед на Антарктику никада није био тањи, напомињу научници Лед на Антарктику никада није био тањи, напомињу научници

Рекордно ниска површина под ледом на мору око Антарктика на коју указују најновији подаци Америчког центра за снег и лед, потврђује да је у претходне три године количина плутајућег леда на континенту била најнижа до сада.

Научници истичу да је ово још  једна година у којој је забележен пад површине морског леда и доказ "промене режима", а континент је прошао кроз "нагли критични прелаз". Морски лед на Антарктику достиже најнижи ниво током лета на том континенту, у фебруару сваке године.

Петодневни пресек, који је урађен 18. фебруара показао је да је површина леда пала на 1,99 милиона квадратних километара, а да је 21. фебруара била 1,98 милиона.

Најнижи ниво забележен је у фебруару 2023. године, тада је ниво леда био 1,78 милиона квадратних метара.

"Извесно је да су претходне три године забележиле најнижи ниво леда", рекао је Вил Хобс, научник за проучавање леда са Универзитета Тасманија.

"Чинило се да се покривеност ледом благо опоравила у децембру како је поновно замрзавање напредовало, али је онда поново пало. Не постоје поуздана мерења колико је дебео антарктички морски лед", истакла је Аријанa Пурић, климатолог специјализована за Антарктик и Јужни океан,  Универзитета Монаш.

Научници још увек истражују шта је узрок опадања морског леда, али су забринути да би глобално загревање могло да има значајну улогу посебно загревањем Јужног океана који окружује континент.

Морски лед одражава сунчево зрачење, што значи да мање леда може довести до већег загревања океана. Волт Мајер, виши научник у Националном центру за податке о снегу и леду, истакао  је да велике количине леда топе сваког лета.

„Са веома ниским максимумом прошлог септембра, лед је вероватно био тањи у просеку у многим областима, али је тешко рећи колики је утицај имао на брзину топљења и приближавање минимума“, рекао је Волт Мајер..

Научници су упозорили да је губитак морског леда само једна од неколико великих промена које се примећују на Антарктику и које ће вероватно имати глобалне последице, јер његов губитак излаже већи део континента океану, убрзавајући губитак леда на копну, што може подићи глобални ниво мора.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара