„Птице моје хранилице” – акција бројања птица које живе у човековом непосредном окружењу

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС), од 19. до 21. јануара, организује „Птице моје хранилице“, јединствену акцију бројања птица које живе у човековом непосредном окружењу и позива све љубитеље природе широм Србије да прихрањују птице, посматрају их, преброје.

„Ово је пета година заредом како организујемо ову акцију грађанске науке, те смо поводом овог малог јубилеја покренули и посебан веб-сајт на којем постоји обиље информација о томе како, чиме и када прихрањивати птице, које то врсте воле да посећују хранилице. Kако их препознати, како их бројати, а како доставити податке. Помоћу овог сајта, бројање птица је знатно поједностављено и притом врло забавно”, рекла је Наташа Јанчић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, координаторка акције.

Хранилицу за птице можете направити и од обичне пластичне флаше коју ћете редовно допуњавати сировим и непосољеним сунцокретом, овасом, ломљеним кукурузом, а затим је поставити на терасу, у двориште, испред зграде, у парк… Међутим, иако на овај начин помажете птицама да преброде зимске дане, да бисте учествовали у акцији, није неопходно да прихрањујете птице. Све што је потребно да урадите јесте да од 19. до 21. јануара издвојите сат времена током којих ћете посматрати и забележети врсте птица и њихову бројност, наводе у Друштву.

„Циљ акције јесте да подстичемо културу прихрањивања и посматрања птица, али и грађанску науку, што значи да свако, достављањем података, помаже да стекнемо увид у то које птице и где живе, шта им од хране погодује, шта их угрожава… У времену озбиљне кризе природе, ово је најмање што свако од нас може да учини. А за узврат, птице које посматрате или које долазе на ваш балкон, уносе много радости у ваш зимски дан. То знају сви који птице прихрањују јер једном кад крену - не могу да престану”, додаје Јанчићева.

За разлику од претходне, ове године хранилице, као и паркови, врве од птица, што примећују све бројнији посматрачи. Готово је извесно да ћете у сат времена посматрања забележити неколико различитих врста. Сви учесници добијају прилику да освоје вредне награде у извлачењу 6. фебруара у 12 сати на друштвеним мрежама ДЗППС-а: књигу Птице Србије и Европе – водич за распознавање или Оптикрон двоглед Адвентурер II. 

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво