Читај ми!

Упознајте Херкулеса, највећег смртоносног паука Аустралије

Са „очњацима“ који би могли да пробију људски нокат, највећи мушки примерак најотровнијег паука на свету пронашао је нови дом у Аустралијском парку рептила надомак Сиднеја. Сасвим случајно га је открио један од посетилаца.

Смртоносни сиднејски паук, назван „Херкулес“, пронађен је на централној обали, око 80 километара северно од Сиднеја. Предат је локалној болници, како би се његов отров проучио и касније био од помоћи, наводи се у саопштењу Аустралијског парка рептила. 

Експерти за паукове у парку истакли су да је то највећи мушки примерак икада пронађен у Аустралији.

Паук је дугачак 7,9 центиментара и надмашио је претходног рекордера из 2018. године, названог „Колос“.

Сиднејски пауци обично имају дужину од једног до пет центиметара, при чему су женке веће од мужјака, али не тако смртоносне. Углавном настањују шумовите пределе, приградске баште и фарме у близини Сиднеја, најнасељенијег града Аустралије, до приобалног града Њукасла на северу и Плавих планина на западу.

Паук „Херкулес“ драгоцен је јер ће допринети програму противотрова у парку рептила. Пауци који се „безбедно“ ухвате предају се Аустралијском парку рептила где се из њих извлачи отров који је неопходан за производњу противотрова који спасава животе.

Паук као џекпот

„Навикли смо да се парку донирају прилично велики паукови левкасте мреже, али добити овако великог мужјака је као да добијете џекпот. Иако су женке паука такође отровне, мужјаци су се показали као смртоноснији. Пошто сада имамо оваквог мужјака у нашој колекцији, његова производња отрова могла би бити огромна, што би се показало невероватно драгоценим за програм у парку“, рекла је Ема Тени, чувар у Аустралијском парку рептила.

Од почетка програма 1981. године, у Аустралији није било смртоносног уједа ове врсте паука. Недавно кишовито и влажно време дуж источне обале Аустралије обезбедило је идеалне услове за развој паукова.

Скоро 50 нових врста паука идентификовано у Аустралији.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво