Читај ми!

Тумачите ли тачно емоције свог пса

Однос између човека и пса је двосмеран. Заснован је на међусобном разумевању, али која изрека је ближа истини „Какав власник такав пас“ или „Какав пас такав власник“?

Пси попут људи могу осетити срећу, тугу, страх, стидљивост, љубомору. Људи који се баве псима, попут специјалних дресера, такозваних шаптача, решавају мистерију и кажу да су такве емоције исте код свих раса и мешанаца.

„Комуникација са псима је увек иста, као код људи. Да објасним најлакше ми волимо сви на исти начин, емоција је код свих увек иста. Да ли смо из Африке, Америке или Србије, само прилазак девојци, на пример, или како испољавамо ту љубав то зависи од културе или традиције, али љубав, осећај, емоција је увек иста. Тако је и код паса“, објашњава Дејан Милетић, шаптач псима.

Испуњавајте потребе свог љубимца

За време свог живота пас свог власника ослушкује, разуме и његова понашања често су реакција на власника. Да ли се човек труди да довољно разуме свог пријатеља?

„Ако ви поштујете тог пса, испуњавате његове потребе, он ће да вас поштује, да вас воли, да вас слуша. Веома је једноставно, а људи често греше – пас мора да се шета, мора да има своје активности. Ако је хиперактиван, мора да се довољно измори и физички и психички“, наводи Дејан Милетић.

Постоје решење и за агресивне псе, а у корену таквог њиховог понашања је страх.

„И то је једноставно. Зависи одакле је страх, ја не могу да уклоним тај страх, оно што радим је да му враћам сигурност, самопоуздање, опуштеност. Када дође пас код мене и, на пример, плаши се петарди, значи да се у неком тренутку тај пас истраумирао од тог звука. Ја ћу да шетам тог пса и да пуштам да поред мене бацају петарде, онда потпуно смирен и опуштен седим поред њега. Тада он види да то ништа није страшно“, истакао је Милетић.

Наша емоционална стања се лако одражавају на понашања наших мезимаца.

„Значи 'Какав власник такав пас' и 'Какав пас такав власник'. Треба бити увек самоуверен“, каже Милетић и додаје да када је пас нервозан, треба га умирити додиром – помазити га, масирати.

Љубав, сигурност и разумевање су кључ сваког здравог односа. Емоције су важне и њихово запостављање може само да развије трауме.

Немојте да заборавите да ослушкујете вашег пса, он ће вам бити веран, штитиће вас и узвратити вам далеко већу љубав.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво