Читај ми!

Идеално је време за садњу луковица како би нам баште у рано пролеће биле пуне цвећа

Лале су сигурно најлепше и најпопуларније пролећно цвеће које се сади у току јесени јер луковице лала морају проћи кроз хладну, влажну и тамну фазу у јесењим и зимским месецима. Како правилно да садимо и негујемо луковичасто цвеће објаснила је Љиљана Судар, инжењер пејзажне архитектуре из ЈКП „Зеленило Београд“.

Ако хоћемо да лале у пролеће красе наша дворишта и саксије, јесен је право време када се ово луковичасто цвеће сади, све до првих мразева. Иако ове луковице мирују током зиме хладноћа је основни услов за њихово цветање.

„Идеално време за садњу луковица јесте од половине октобра до половине новембра. Ова година је била прилично топла и у октобру су биле високе температуре, праве пролећне, и није грешка да садњу луковица одложимо и за касније, чак и за децембар“, напомиње Љиљана Судар, инжењер пејзажне архитектуре.

Луковице се саде на дубини две или три висине луковице.

„Ако је луковица висока четири, садимо је на 12 центиметара дубине. Дно луковице је ово где је венац, ту се развија коренов систем и то стављамо у дно јамице“, објашњава Судар.

Луковице не подносе претерано ђубрење, поготово не са стајњаком јер може да дође до оштећења, односно преношења фитопатолошких болести на саму луковицу, што ће касније да поремети и цветање и лисну масу.

„Зато је најбоље ако хоћемо да нађубримо наш цветњак, да га нађубримо након вађења сезонског цвећа. Посадимо двогодишње цвеће, сачекамо једно месец дана и тек онда садимо луковице како би их сачували од штеточина“, објашњава пејзажни архитекта.

Требало би одабради здраве и крупне луковице, јер што је луковица већа сигурније је да ћемо добити цвет. После прецветавања луковица формира „пилиће“, односно младе луковице које следеће године неће цветати већ ће давати само лисну масу. На једној луковици се обично формира три до пет „пилића“ у пролеће.

Луковице се ваде после прецветавања када две трећине зелене масе буде суво. Одлажемо их на суво место и чекамо јесен када ћемо их поново посадити.

Да би луковичасто цвеће лепо и правилно расло потребно је да буде посађено на осунчаном делу баште и да се залива у току сушног периода. Како бисмо што дуже имали лале у дворишту то можемо постићи садњом врста које се међусобно разликују по времену цветања.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво