Читај ми!

Зашто је језеро на Хавајима одједном постало јарко ружичасто

Вода је у једном језеру на Хавајима добила је јаркоружичасту боју.

Језеро, иначе богато рибом сада личи на призор из бајке или цртаног филма, и налази се у националном резервату за дивље животиње Кеалија Понд.

Вода језера у овом мочварном подручју на острву Мауи, обојена је у јарко ружичасто, најмање од 30. октобра, кажу званичници, пошто је садржај соли у води нагло порастао усред екстремне суше.

Узорци воде послати Универзитету на Хавајима, сугеришу да халобактерије стоје иза нове нијансе воде, наводе у америчкој Агенцији за рибу и дивље животиње.

Халобактерије су једноћелијски организми који успевају у веома сланој води, попут Великог сланог језера и Мртвог мора. Та бактерија се сматра такозваним екстремофилом због своје способности да живи у тако екстремном окружењу – у овом случају, салинитет воде је двоструко већи од уобичајеног.

И сам резерват носи име – Кеалија Понд, што у преводу значи „наталожена со“, и што указује на то да је реч о терену који је богат солима, али соли су сада још заступљеније због екстремних суша које су захватиле острво Мауи.

Поток Ваикапу, који доводи воду са Западних планина Мауи у језеро Кеалија, такође протиче кроз област захваћену јаком сушом.

Мањи прилив слатке воде такође је повећало концентрацију соли и обезбедило удобно уточиште за халобактерије и јарку боју воде.

Око 90 одсто округа Мауи, који укључује и друга оближња острва, тренутно је захваћено једном од највећих суша које су забележене на том подручју.

Научници проучавају како ће глобална климатска криза утицати на Хаваје, али генерално постоји уверење да ће се суша погоршати како се глобална температура повећава – чак и у тропским областима.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара