Читај ми!

Тајне Церјанске пећине – бисер природе за адреналински туризам

Завод за заштиту природе Србије, који штити природна добра и спречава активности које могу да их угрозе, обележава 75 година од оснивања. У Нишу, где се налази једина од Канцеларија Завода за заштизу природе, ван Београда, постављена је изложба "Глас природе" и промовисана књига о Церјанској пећини, допуњена новим открићима.

На коју год страну се окренули из центра Ниша виде се заштићена природна добра 1. категорије - Сува и Стара планина, Ртањ, Сићевачка и Јелашничка клисура. Овај град, који се налази у једном од центара био и геодиверзитета Европе, окружује чак 20-ак заштићених подручја. И свако има изузетну геоморфолошку вредност.

„Ту су клисуре богате разном орнаментиком у геоморфолошком смислу са остењацима, поткапинама, пећинама, како што су Сићевачка и Јелашничка клисура. Оне су богате и биљним и животињским врстама. У Сићевачкој и Јелашничкој клисури, и само у те две клисиуре живе заједно Рамонда Сербика и Рамонда Наталија“, истакао је мр Данко Јовић, Завод за заштиту природе Србије, канцеларија Ниш.

Међу бисерима природе који окружују Ниш издваја се Церјанска пећина, једна од најдужих пећина у Србији, богата украсима карактеристичним за велике пећинске системе. Пећина је понорска и доступна малом броју адреналинских туриста. Предмет је истражавања већ пола века и још је неистражена.

„У скоријем периоду су откривени нови делови Церјанске пећине који су је довели у ранг пећинских система. Тако је откривена веза измедју пећине Провалије и Крављанске јаме, и сада је укупна дужина пећине преко 7км. Посебна вредност пећине је штоможе да се прати подземна река", истакао је др Драган Нешић, Завод за заштиту природе, канцеларија Ниш.

Заштићена природна добра Србије представљена су у Нишу на изложби поводом 75 година Завода за заштиту природе Србије.

„Данас имамо близу 500 оваквих подручја која заузимају 8,36 одсто наше земље. У оквиру ових пдручја налазе се различити типови простора“, рекла је Наташа Панић, Завод за заштиту природе Србије.

За 75 година, кажу, и однос људи према природи се променио, све више схватају значај бриге о природи и брижљиво се односе нарочито према заштићеним добрима.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара