Читај ми!

Буба – највећа орлова сова на свету и кућни љубимац

Можда звучи као бајка за децу, али није. Истина је, захваљујући љубави и доброј нези једна сова је преживела и прерасла све представнике своје врсте.

Сова Буба највећа је орлова сова на свету и кућни је љубимац Веселина Трумбеташева из Суботице. Необично је што је ова сова три пута већа од своје генерације, а стара је само шест месеци.

„Птица није узета из природе, већ је узгајана вештачким путем. Ова врста сова је законом заштићена и налази се на црвеној листи“, истакао је власник сове.

Буба, паметна птица, своје дане проводи у волијери, има своје играчке и углавном током дана спава. Одрасла је уз људе па је нагоне предатора скоро потисла.

„Научена је на вожњу аутомобилом, попримила је особине малог детета и не подсећа на остале сове. Има регулисану исхрану, а животни век ових животиња је око 50, 60. година“, рекао је Веселин Трумбеташев.

Буба је атракција где год да се појави са својим власником. Она је неуобичајен примерак сове којих у Кикинди има око 1.000 наводе у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Варош на северу Баната највеће је урбано зимско станиште сова на свету, па се месец новембар зове совембар, као и еколошко-туристичка манифестација, којом више од деценије деца уче о својим необичним комшијама.

„Оно што је најинтересантније за месец совембар у Кикинди је сова патрола. Деца посматрају сове, посматрају стабла на којима се налазе сове и заједно са стручњацима броје сове“, истакла је Мирослава Наранчић из Секретаријата за екологију града Кикинде.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво